Bivšem hokejašu sude za nepružanje pomoći: ‘Nisam znao da je Matteo uzeo heroin, pokušavao sam ga oživjeti’

FOTO: sudacka-mreza.hr

Bivši hokejaš tvrdi da nije znao da je Matteo uzeo heroin, te da su u njegovu stanu on i njegov dečko uzimali samo sredstvo za čišćenje akvarija koje se legalno prodaje.

Endiju Filipu Šprljanu sude za nepružanje pomoći Matteu Govedarici (21) koji je preminuo 20. kolovoza prošle godine zbog akutnog trovanja heroinom, amfetaminom, MDMA-om i diazepamom, piše 24 sata.

Bivši hokejaš odlučio je prije iznošenja obrane priznati krivnju za nepružanje pomoći Matteu Govedarici (21).

“Malo je reći da mi je žao zbog svega što se dogodilo. Priznajem da se nisam snašao i da smo vjerojatno trebali ranije pozvati Hitnu. Bi li ga to spasilo, ne znam, znam da sam izgubio prijatelja i da ću živjeti s krivnjom cijeli život”, kazao je u četvrtak Endi Filip Šprljan.

No, Šprljan i dalje tvrdi da njemu i dvojici maloljetnika, koji su kobne večeri tulumarili s njima, nije omogućio da uzimaju drogu u njegovu podstanarskom stanu. Šprljan, kojemu sude na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, tvrdi da su svu drogu uzimali u jednom zagrebačkom klubu gdje su partijali.

>>> U ZAGREBU UMRO MLADIĆ: Predozirao se,pa mu tijelo izbacili na ulicu

‘Sve smo uzimali u klubu, u stanu smo konzumirali samo kapi GBL’

“Nakon što smo stigli u klub, Matteo mi je dao ecstasy, a kasnije mi je u ženskom WC-u složio crtu speeda. Te večeri povukao sam ih tri ili četiri. Ovisnik sam o opijatima 20 i više godina, od ovisnosti se liječim, ali imam faze kad recidiviram i sigurno ne bih nikome, tko nije ranije probao, dao da uzme heroin. Te večeri sam tražio Mattea da mi proda heroin za 200 kuna, rekao mi je: ‘Buraz, fakat nemam, mogu ti nabavit ujutro!’ Ako je nešto imao kod sebe, ja to nisam znao i znači da me lagao” kazao je Šprljan.

Matteo zvrdi da su u njegovu stanu, kamo su se sva četvornica kasnije vratila, konzumirali samo kapi GBL, pogrešno navedene u optužnici kao GHB, odnosno droga za silovanje.

“Mi smo te kapi miješali sa Cedevitom jer su gorke. To je sredstvo za čišćenje akvarija, kasnije sam čitao da nagriza jednjak i može zaustaviti rad srca. Da sam to ranije znao, nikad ih ne bih uzimao. Nije na popisu droga, te se legalno može nabaviti. Izaziva osjećaj opuštenosti, opijenosti i koristi se pri seksu za opuštanje”, opisao je.

Dodao je da je pola bočice tih kapi pronađeno kraj kreveta na kojemu je Matteo spavao.

Hitnu su pozvali kad je Matteo počeo plavjeti

“Ja i moj dečko zaspali smo oko 7 i ja ne mogu znati što su Matteo i njegov prijatelj radili u drugoj sobi dok smo mi spavali. Četiri sata nakon toga, oko 11, počeli su me buditi da Matteu nije dobro. Tek kad je njegov dečko počeo histerizirati i plakati, shvatio sam da je stvar ozbiljna. On mu je sjedećki davao umjetno disanje, ja sam ga polegao i krenuo s oživljavanjem. Da sam barem odmah nazvao Hitnu”, nastavlja Šprljan.

Hitnu su nazvali nakon što je Matteo počeo plavjeti. Otuširali su ga i iznijeli van gdje ga, kaže Šprljan, nisu ostavili samoga već su on i Matteov prijatelj ostali čekati Hitnu.

“Nisam se znao nositi s tim šokom kad su me probudili. Prije nego što sam otišao spavati, Matteo mi je izgledao dobro”, rekao je bivši hokejaš dodavši da je nakon izlaska iz pritvora otišao Matteu na grob i zapalio svijeću.

“Nema dokaza da je moj klijent omogućio trošenje droga pa stoga tražimo da ga se za to djelo oslobodi. Za nepružanje pomoći, koje je priznao, molimo sud da bude blag i pri odmjeravanju kazne uzme u obzir sve olakotne okolonosti”, u završnim riječima obratio se sudu Šprljanov branitelj Igor Skupnjak.


Komentari