ZAŠTO SE KBC ZAGREB ZOVE REBRO? Većina ide ‘na Rebro’, ali zašto ovaj bolnički centar tako zovemo…

KBC Zagreb (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Zajednica na Redditu pozabavila se nazivom Kliničkog bolničkog centra Zagreb, poznatijeg kao ‘Rebro’. Netko se zapitao otkuda baš taj naziv i nije dugo trebalo da se rasprava zahukta. Ovo su neki od zanimljivih razmišljanja:

“Brdo na kojem se nalazi bolnica se zove Rebar, isto kao i jedna od obližnjih ulica. I kad se bolnica izgradila, izgradila se na – Rebru. I onda kad su ljudi zaboravili da se brdo zove Rebar, krenuli su ići na – Rebro, u nominativu.

A sam toponim Rebar valjda dolazi od rebra Medvednice. Nije jedini takav. Pada mi na pamet npr. nekadašnja Pavelićeva vila Rebar iznad Gračanskog Dolja”.

Jedan korisnik smatra da je naziv Rebro došao zbog vizualnog dojma koji čine okolne ulice.

‘Rebro – Rebar’

“Rekao bih zbog samog izgleda zgrade koja izgleda kao rebra na kraljeznici”, komentirao je jedan korisnik.

“Rebar možda dolazi zapravo od izgleda ulica. Gdje ide jedna velika ulica i više manjih koje se granaju iz nje što uistinu izgleda ko kralježnica i prsni koš (rebra)”, glasio je komentar.

Kako bismo provjerili točnost ovih tvrdnji, kontaktirali smo dr. sc. Branimira Brglesa s Odjela za onomastiku i etimologiju pri Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji nam je rekao kako ne postoji službeno prihvaćena verzija koja bi potvrdila nastanak imena Rebro, kako danas zovemo Klinički bolnički centar u Zagrebu, ali je iznio zanimljivu informaciju.

“Bilo je više mjesta koja su nazivana ‘rebro’ u Zagrebu, samo su se nekako izgubila iz upotrebe, ali ovo je ostalo. To je nekako zbog izgleda hrpta i razvedenosti brda na kojem se nalazi. Pretpostavlja se da je to najvjerojatnije bila motivacija”, pojasnio nam je Brgles.


Komentari