Zagrebački potres u brojkama: Evo koliko je domova narušilo podrhtavanje tla, brojka je rasla s novim aftershockovima

Foto: Ilustracija/ Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon razronog potresa u Zagrebu, 22. ožujka 2020. godine, statičari sdu neumorno radili do 1. srpnja, kada je i službeno završen pregled oštećenih objekata, no dodatni potresi nastavili su narušavati domove, privatne i javne ustanove.

U konačnici, ukupno 25.580 zgrada na području grada Zagreba pregledali su statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (HCPI), a nakon toga, a do danas, naknadno su pregledali još 811 zgrada.Četiri su dodatno proglašene neuporabljivim zbog vanjskih utjecaja pa ih je tako od potresa u ožujku, ukupno 184. Neuporabljivim zbog oštećenja naknadno je proglašeno njih još 77 (ukupno 1244), privremeno neuporabljivo, potreban detaljan pregled 107 (ukupno 2699), privremeno neuporabljivim, potrebne mjere hitne intervencije proglašeno je njih još 73 (ukupno 2421). S druge strane, uporabljivo bez ograničenja te uporabljivo s preporukom o postupanju označeno je na kraju 19.770 zgrada, stoji na stranici HCPI-a.

No te brojke, i dalje se “peglaju”, odnosno podaci se kontinuirano sređuju, dopunjuju kako bi se “pokrila” eventualna dodatna oštećenja od naknadnih potresa, “neke propuštene (ili dodatne) prijave, ažuriraju podaci (odrađene hitne mjere), isprave nedostatci, provjere procjene iz baze i slično”, naveli su.

Podrhtavanje tla

Kako javlja Seizmološka služba PMF-a, u nešto manje od mjesec dana od glavnog zagrebačkog potresa, zabilježeno je oko 145 potresa koje su osjetili građani (magnitude iznad 1.3), dok su seizmografi zabilježili još oko 850 onih magnituda manjih od 1.3. No do 1. lipnja bilo ih je ukupno 1650, a od tada, svjesni smo, tlo je nastavilo podrhtavati te to, nakon potresa na petrinjskom području, čini i danas. No posljednje informacije o toj brojci trenutno nisu dostupne.

One bi trebale u konačnici biti prezentirane nqa prvoj Hrvatskoj konferenciji za potresno inženjerstvo (1st Croatian Conference on Earhquake Engineering) koja se održava na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Na istoj sudjeluje premijer Andrej Plenković, ali i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Komentari