Velika kazališna koalicija: ZKM ponudio bratskom gradskom kazalištu svoj krov nad glavom dok se njihov ne popravi

FOTO: zekaem.hr

Dramsko kazalište Gavella nakon snažnog potresa označeno je djelomično neuporabljivim, odnosno crvenu naljepnicu statičara dobile su upravne prostorije kazališta, a žutu prostori scene i gledališta.

No, kako bilo, kazalište u tom stanju ne može otvoriti svoja vrata. Ipak, podrška i iznimna ponuda došla je na vrata, ili na telefon, ravnatelja Dražena Ferenčina kojem je poziv uputila ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović, prenosi Jutarnji list.

Naime, Abramović je Gavelli ponudila smještaj u svom kazalištu u Teslinoj, a u takvom stanju, pod istim krovom, moglo bi ih gledati 130 ljudi, prema mjerama stožera naravno.

“Zahvalio sam na velikodušnoj ponudi, no također izrazio nadu da će naše kazalište ipak biti, na vrijeme, prije dozvole rada za kazališta, sanirano. Ako ne budemo na vrijeme sanirani, onda nema druge nego da se Gavella i ZKM nabiju u jedno kazalište” rekao je ravnatelj.

Ravnateljica ZKM-a kazala je kako je Gavella respektabilno kazalište. Situacija u kojoj se ono u ovom času nalazi za mene je strašna tuga i ne smije se dogoditi da nemaju prostor za igru. Njihova se zgrada mora sanirati, kazala je.

No, i brojni drugi su reagirali na zatvaranje Gavelle, a neki su sugerirali i otvaranje računa za pomoć.

“Nadamo se ipak da na sanaciju nećemo čekati koliko čekamo na dovršetak izgradnje druge scene čije gradilište nije, po sadašnjoj procjeni, stradalo. Bilo bi, dakako, najbolje da se istovremeno sanira postojeća i izgradi nova scena” zaključuje ravnatelj.

Podsjetimo, na kazalište se srušio dio srednje škola koja se nalazi tih uz njih pa su na krov morali, za prvu ruku staviti baletni pod. S druge strane, glavni ulaz Gavelle zakrčen je zbog radova, a sporedni je zakrčio potres.


Komentari