VEČERAS NASTUPA ASTRONOMSKI SPEKTAKL: Evo gdje i kako Zagrepčani mogu gledati Suze sv. Lovre

Svake godine u ovo doba možemo svjedočiti veličanstvenom astronomskom fenomenu poznatom kao Suze svetog Lovre. On nastupa kao posljedica maksimalne aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a manifestira se kao mnoštvo zvijezda padalica koje će prošarati noćno nebo.

Ovaj se fenomen u astronomskom žargonu naziva još i kiša meteora, meteorski pljusak i meteorski roj, a ponekad i meteorske krijesnice.

Iza imena ove zapanjujuće pojave, ubiti se kriju dvije tužne priče. Naime, Sveti je Lovro bio rimski đakon koji je živio u III. stoljeću u Španjolskoj, u vrijeme rimskog cara Valerijana. Pogubljen je 10. kolovoza, baš u vrijeme meteorskih kiša.

Izraz ‘Suze svetog Lovre’ kasnije je popularizirao talijanski pjesnik 19. stoljeća, Giovanni Pascolli. Njegov je otac ubijen baš na noć kada je nebom letjela kiša meteora, a on je u pjesni kojom je opjevao njegovu smrt upotrijebio naziv koji se zadržao do danas.

Hrvatski je astronomski savez najavio kako se prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30, kada izlazi Mjesec koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora.

Iz saveza su izdali i upute za gledanje ovog nebeskog spektakla. Prvi je uvjet da nađete neko mjesto što dalje od gradske rasvjete i svjetlosnog onečišćenja. Druge su upute:

•   ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

•   za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)

•   meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

•   potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

•   potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja


Komentari