Studenti traže bojkot plaćanja stanarine u domovima!

Foto: korisnica smještaja

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao je studente na bojkot plaćanja stanarine u domovima kojima upravlja zagrebački Studentski centar (SC), a tom pozivu u petak su se pridružili Mladi liberali HSLS-a.

Bojkot je organiziran u znak solidarnosti sa studentima koji su zbog mobilizacije Studentskog doma Cvjetno naselje bili prisiljeni iseliti u Studentski dom Stjepan Radić. Studentski zbor traži od SC-a da ih se oslobodi plaćanja stanarine, a da se onima u čije su se sobe uselili smanji iznos akontacije sa 100 na 50 kuna.

“Pozivamo vas da se zajedno s nama uključite u bojkot plaćanja stanarine do ispunjenja mjera koje u ime svih vas zahtijevamo od SC-a. Apeliramo na sve studente koji su iseljeni ili preseljeni iz svojih soba i na sve koji se trenutno ne nalaze u studentskim domovima nego u svojim obiteljskim domovima, kao i sve koji uslijed trenutačne nemogućnosti rada preko Student servisa ne mogu plaćati stanarinu, da nam se priključe”, poručio je Studentski zbor na facebooku.

Zahtjevima Studentskog zbora pridružili su se Mladi Liberali HSLS-a, pozvavši SC da preseljenim studentima ukine plaćanje stanarine, kao i da što prije osigura transparentnost svoga poslovanja i financija.

Mladi liberali HSLS-a pozvali su SC da podnese izvještaj o tome na koji način su utrošena sredstva za unaprjeđenje studentskog standarda u prethodnoj godini.

“Prema podacima koje je iznio Studentski zbor, SC je prihodovao više od 73 milijuna kuna temeljem naknade koju dobije prilikom posredovanja prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova za poboljšanje studentskog standarda”, navode u priopćenju.

Predlažu da SC provede potpunu transparentnost i digitalizaciju u svojem poslovanju kako bi svi studenti i zainteresirani građani mogli vidjeti kako se troši taj novac.

“Studenti zaslužuju digitalni i transparentni SC u kojem će znati na koji način se troši novac na njih same – i to novac koji oni zarade svojim radom”, poručili su u priopćenju.

SC: Nikoga nismo ostavili bez krova nad glavom, u Cvjetnom naselju smješteno 493 građana

Savjetnik ravnatelja SC-a za studentska pitanja Mario Župan kazao je Hini kako je zbog mobilizacije iz Cvjetnog naselja iseljeno 48 studenata, a tamo je trenutno smješteno 493 građana, kojima su u potresu stradali domovi.

Preseljeni studenti, dodaje, plaćaju 50 posto stanarine soba u kojima su smješteni nakon mobilizacije, a od 31. ožujka studenti koji se fizički ne nalaze u domu plaćaju umanjenu stanarinu od 100 kuna.

Tu akontaciju, pojašnjava Župan, plaćaju i oni studenti u čijim su sobama trenutno smješteni potresom pogođeni građani, ali i oni iz 1. paviljona Studentskog doma Lašćina, koji je oštećen u potresu i nije siguran za stanovanje.

“SC nije nikoga ostavio bez krova na glavom i u svakom pogledu brinemo se ponuditi najbolje što možemo u datome trenutku”, poručio je Župan.

Osobne stvari studenata iz Cvjetnog naselja su na sigurnom, a studenti će tijekom njihova preuzimanja moći prijaviti eventualna oštećenja ili nestanak osobnih stvari.

Na upit kako će odgovoriti na eventualni odaziv bojkotu, Župan odgovara kako je “teško odgovarati na hipotetska pitanja”, ali da do sada nije bilo većih problema oko premještaja i preuzimanja stvari sa studentima. Idućeg tjedna očekuje sastanak s predstavnicima Studentskog zbora.


Komentari