Skandal u Zabi? Dva člana uprave dala ostavku

Na fotografiji: Zagrebačka banka (Foto: Nikola Vilic/CROPIX)

ZAGREBAČKA banka jutros je izvijestila kako su dva člana Uprave te banke – Eugen Paić Karega i Nikolaus Maximilian Linarić, u ponedjeljak, 24. veljače 2020., dala ostavke na funkcije u Upravi, prenosi Index.hr.

Ostavka Eugena Paić-Karege, člana Uprave zaduženog za maloprodaju, stupa na snagu 1. ožujka nakon čega će nastaviti karijeru izvan banke. Ostavka Nikolausa Maximiliana Linarića, člana Uprave zaduženog za korporativno, investicijsko i privatno bankarstvo, stupa na snagu 1. travnja, a on će nastaviti karijeru unutar UniCredit grupe, kaže se u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Do odabira novih članova Uprave, odgovornost za područje maloprodaje i korporativnog, investicijskog i privatnog bankarstva preuzet će član Uprave (general manager) Dalibor Ćubela.

Ostavke dvojice članova Uprave najveće hrvatske banke uslijedile su mjesec dana nakon ostavke Miljenka Živaljića na mjestu predsjednika Uprave, koji je ostavku podnio 20. siječnja zbog osobnih razloga, kako je navedeno u objavi o otkazu.

Međutim, nakon Živaljićeve ostavke, neki su mediji prenijeli neslužbene informacije da je ostavka uslijedila nakon što je supervizija Hrvatske narodne banke (HNB) pokazala da Zagrebačka banka “nije u cijelosti poštovala procedure za sprečavanje pranja novca”.

Tjednik Nacional u današnjem je broju objavio tekst pod naslovom “Šef Zagrebačke banke Živaljić maknut zbog najvećeg skandala u njenoj povijesti”, u kojem navodi da je “HNB otkrio goleme propuste u poslovanju, brojne sumnjive transfere ruskog novca i ogromne uplate bez ikakvih provjera pa je Živaljić morao otići zbog zapovjedne odgovornosti”, prenosi Index.hr. Razmjeri afere još se utvrđuju, a sve prati i Ministarstvo financija. Sumnjive su i neke uplate tvrtkama Ivana Čermaka, tvrdi Nacional.

Na upit Indexa Zabi o kakvim je točno propustima riječ te jesu li izrečene sankcije, odgovor iz zagrebačke banke bio je sljedeći: “Zagrebačka banka nikad ne komentira glasine i nagađanja”, a iz centrale banke nisu uopće dobili odgovor.

Iz HNB-a su odgovorili da provode nadzor, ali da ono što je utvrđeno spada u povjerljive informacije koje moraju držati tajnima.

“Hrvatska narodna banka provodi nadzor nad svim kreditnim institucijama, pa tako i nad Zagrebačkom bankom. Temeljem Zakona o kreditnim institucijama dužna je, međutim, sve informacije o kreditnoj instituciji do kojih je došla tijekom svog rada čuvati kao povjerljive te ih ne smije učiniti dostupnima niti jednoj drugoj osobi što je propisano čl. 206. Zakona o kreditnim institucijama („Narodne novine“, broj 159/2013., 19/2015., 102/2015., 15/2018. i 70/2019.)”, odgovorili su za Index iz HNB-a.

Živaljić je od 6. veljače 2015. godine bio na mjestu predsjednika Uprave Zagrebačke banke, a na tom mjestu je zamijenio Franju Lukovića, koji je na istoj proveo 22 godine.

Nakon ostavke Živaljića Nadzorni odbor Zagrebačke banke je člana NO-a Romea Collinu imenovao za zamjenika predsjednika Uprave na rok do tri mjeseca, a ujedno ga je imenovao i predsjednikom Uprave Zagrebačke banke na mandatno razdoblje do isteka tekućeg mandata Uprave, do 7. veljače 2023. godine. Ta odluka će stupiti na snagu pod uvjetom pribavljanja prethodne suglasnosti HNB-a za obavljanje funkcije predsjednika Uprave, napominju iz Zagrebačke banke.

Sredinom mjeseca, 12. veljače, Savjet HNB-a se suglasio s prijedlogom Zagrebačke banke da u Upravu banke uđe Dalibor Ćubela.

Ćubelin mandat počeo je teći od 14. veljače, a u Upravi Zagrebačke banke još su i Lorenzo Ramajola, zadužen za poslovno područje upravljanje financijama te Marco Lotteri, zadužen za poslovno područje upravljanje i kontrola rizika.

Inače, Zagrebačka banka prošle je godine ostvarila 1,56 milijardi kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 15,9 posto manje nego 2018. godine. “Ostvaren je dobar operativni rezultat, glavne kategorije prihoda i rashoda su stabilne, a neto dobit je pod utjecajem jednokratnih ostalih rashoda i povećanih troškova rezerviranja za sudske sporove”,navode iz banke u financijskom izvješću za prošlu godinu, 10. veljače objavljeno na Zagrebačkoj burzi.


Komentari