OPASAN GMAZ PRVI PUT U HRVATSKOJ: U Maksimiru dočekali ‘mrcinu’ od dva metra i shvatili zašto ga zovu zmajem (FOTO)

zoo.hr

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je najveći gušter na svijetu kojeg nazivaju i zmajem.

Troipolgodišnji komodski varan (Varanus komodoensis) koji je u Zagreb stigao s Farme krokodila iz francuskog Pierrelattea, prvi je pripadnik te vrste u Hrvatskoj. Na svijet je došao u zoološkom vrtu u Barceloni, a da je u Francuskoj lijepo napredovao, potvrđuje njegova trenutačna dužina od 180 centimetara.

Pozivamo vas da svojim sudjelovanjem poželite našem novom varanu pravu dobrodošlicu – napravite fotomontažu sebe i najnovijeg stanovnika Zoo vrta. Pet najkreativnijih i najboljih fotomontaža osvaja posebnu nagradu u obliku jedinstvenog VIP obilaska tropskih paviljona, koji će otkriti čudesan svijet tropskih životinja te omogućiti pogled „iza scene“. Uz sve to, pobjednik ovog natječaja osvaja pravo sudjelovanja na našem programu „Timaritelj na jedan dan“ u kojemu će uz vodstvo edukatora i timaritelja proživjeti jedan dan u ulozi timatitelja životinja. Rok do kada nam možete poslati svoje uratke je 29. travnja, a pobjednici i njihovi radovi bit će objavljeni 5. svibnja na stranicama Zoološkog vrta. Vaše fotomontaže nam možete poslati na [email protected].

zoo.hr
zoo.hr

Komodski varan, najveći gušter na svijetu, može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma. Riječ je o mesožderu, ali primarno strvinaru. Na jelovniku su mu svinja, koza, pa čak i jelen.Spolnu zrelost komodski varan doseže u dobi između pete i sedme godine, a ženka može položiti do 30 jaja. Dok mali varani ne provire na svijet, jaja ostaju zakopana u zemlji čak devet mjeseci. Komodski varan podrijetlom je s nekoliko manjih indonezijskih otoka – Komoda, Floresa, Rince i Padara. Veliki gmazovi tamo žive u tropskim šumama savana, pećinama i rupama među stijenama i korijenjem. Najviše vole otvorena nizinska područja s visokom travom i grmljem.

zoo.hr
zoo.hr

U potrazi za hranom varan kao organ njuha koristi jezik. Nevjerojatna je činjenica da meso može nanjušiti na čak 11 kilometara. U borbi s plijenom služi se otrovom. Ima složene nakupine žlijezda u čeljusti iz kojih izlučuje otrovne tvari. One napadnutoj životinji onemogućavaju zgrušnjavanje krvi i snižavaju krvni tlak. Mladi su varani zeleni sa žutim i crnim prugama, a odrasli su jednobojni – smeđi do sivkasto crveni. U prirodi komodski varani mogu živjeti pedesetak godina.


Komentari