Ministar graditeljstva Ivan Paladina predstavlja plan ubrzanja obnove nakon potresa: ‘Nemamo na području Zagreba niti jedno gradilište’

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina održava konferenciju za medije na kojoj će predstaviti plan ubrzanja obnove nakon potresa.

Obnova nakon potresa predmet je brojnih kritika s obzirom na to da se po tom pitanju gotovo ništa nije napravilo od potresa u Zagrebu i na Banovini.

Od novog ministra očekivanja su velika, a kontroverze ga prate od prvog dana mandata. Naime, javnost još uvijek intrigira njegova pozamašna imovinska kartica te način na koji je stekao stavke koje je u njoj naveo.

“Svi procesi i postupci što se tiče donošenja odluka, tako i u provedbenim tijelima, nastavit će se svojom dinamikom, mi ćemo buduće procese ubrzati. Realizacijom izmjena nitko od građana neće biti zakinut, radimo na tome da svim građanima koji su u kontejnerskim naseljima osiguramo da zimu provedu u svom domu ili adekvatnom smještaju. Plan ima pet točaka, prvo je učinkovitija organizacija iz dana u dan, sustav u kojem svatko zna svoju ulogu i odgovornost u procesu. Zatim, organizacijski preustroj Fonda za obnovu, nemamo na području Zagreba i okolice niti jedno gradilište. To govori samo za sebe, govori o tome da su potrebne prilagodbe, napravit ćemo organizacijske promjene koje će biti provedene u idućih mjesec do dva. Raspisali smo natječaj za ravnatelja i zamjenika ravnatelja Fonda”, rekao je ministar.

“Druga točka, najbitnija u ovom trenutku, efikasnija i brža nabava u funkciji otvaranja što većeg broja gradilišta u skladu s tržišnim okolnostima i uvjetima. Aktivna analiza stanja na građevinskom tržištu u suradnji s institucijama, definirali smo konkretne probleme zašto nema dovoljnog odaziva na određenim natječajima, primijetili smo i ustanovili da je važno da građevinsko tržište informiramo o dugoročnom planu nabave, događa se u nabavama da se raspiruju za pojedinačne objekte, uslugu, s kratim rokovima prijave i izvršenja. Za tako male nabave zainteresirani ponuditelji nemaju dovoljno interesa da potroše sav početni trošak pripreme i uključivanja u proces obnove, u kratkom roku ćemo pripremiti generičke troškovnike kroz koje ćemo raspisivati nabavu za okvirne sporazume. Umjesto da za 30 objekata za svaku uslugu raspisujemo 30 nabava, raspisat ćemo jednu na osnovu generičkog troškovnika. Svaki projekt ćemo pokrenuti realizaciju usluga temeljem okvirnog sporazuma. Nabave ćemo provoditi tako da budu prilagođene manjim obrtima, manjim i srednjim poduzećima i velikim poduzećima kako bi aktivirali cjelokupnu građevinsku industriju”, kaže ministar.

Foto: Zagreb.info

I strani građevinari dolaze u obzir

“Ako se pokaže da kapaciteti hrvatske građevinske industrije nisu dovoljni, osigurat ćemo centralno informiranje stranih izvođača o nabavi i uvjetima kako bi mogli poslovati na našem tržištu.  Treća točka su regulatorne izmjene za lakšu provedbu obnove. Kada govorimo o samoobnovi, činjenica je da stavljamo u budućem razdoblju naglasak na samoobnovu, no to ne znači da se država želi izvući iz tog procesa. Smatramo da povećanje broja obnovljenih objekata je dodatan plus i dinamika ubrzanja. U ovom trenu, kada Fond provodi organiziranu obnovu, mi imamo predviđen trošak kapaciteta i provođenja. To nas košta, a kada se netko odluči za samoobnovu, taj trošak preuzima krajnji korisnik. Smatramo da je ispravno taj trošak na istom ili sličnom nivou nadoknaditi korisnicima koji će se odlučiti za samoobnovu i vjerujemo da će to biti stimulans da se dio korisnika za to odluči”.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, o tome se dugo govori, to nije dosad doneseno i nećemo to napraviti u kratkom roku već do kraja godine, ovo je dobra prilika da ovim zakonom osvijestimo važnost uređivanja osnovnih pitanja vezanih za upravljanje i održavanje zgrada. Treba nam reguliran i posložen sustav s jasnim pravila, kaže Paladina.

Uskoro opširnije…

Komentari