Koronavirus ušao u zagrebačku Kliniku za psihijatriju: Muškarac nakon 15 dana razvio simptome!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče odvojeni su prema strogim pravilima i stupnju izloženosti mogućoj infekciji, kaže ravnateljica, piše 24 sata. Uzeti su brisevi od ukupno 60 zaposlenih i hospitaliziranih. Rezultati se očekuju danas…

Klinika za psihijatriju Vrapče od početka epidemije odolijevala je proboju virusa, a od jučer i oni bilježe prvog COVID pozitivnog pacijenta.

Riječ je o 35-godišnjem muškarcu s Odjela za muške psihotične poremećaje. Ravnateljica bolnice, doc.dr. Petrana Brečić, rekla je da je pacijent, po svemu sudeći, simptome razvio tek petnaesti dan od zaraze, i to u vidu lagane temperature. Jučer je odmah prebačen u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

S obzirom na to da se već mjesecima u Klinici Vrapče provode stroge epidemiološke mjere, svi su djelatnici bili spremni na moguću pojavu virusa. Cijeli odjel je, kako kaže ravnateljica, odmah izoliran, a djelatnici koji su bili u kontaktu s pozitivnim pacijentom poslani su kući u samoizolaciju. Ustanovljeni su svi bliski kontakti zaraženog, a pacijenti su odvojeni prema strogim pravilima i stupnju izloženosti mogućoj infekciji. Osim toga, uzeti su brisevi od ukupno 60 zaposlenih i hospitaliziranih, a čiji se rezultati očekuju danas.

“Ne znamo za sada sa sigurnošću kako je virus dospio u bolnicu, ali pretpostavljamo da je od drugog pacijenta ili nekog od djelatnika tko nije imao simptome. Mi smo golemi pogon, svakodnevno kroz bolnicu cirkulira 1.500 ljudi, no kako smo od početka uveli stroga pravila i mjere, punih šest mjeseci smo odolijevali proboju virusa. Ni ova situacija sada nas ne brine, bili smo na to više nego spremni, pa se funkcioniranje bolnice i dalje odvija u punom opsegu, s obzirom da smo prijem preusmjerili na druge odjele”, rekla je doc.dr. Brečić.

S obzirom na veličinu pogona Klinike za psihijatriju Vrapče, na to da su svo ovo vrijeme radili praktički s maksimalnim kapacitetima, pravi je uspjeh što do jučer nisu imali niti jedan slučaj zaraze. Posjeta nema već dulje vrijeme, osim u iznimnim i rijetkim slučajevima, a sve se tada odvija u za to posebno pripremljenoj sobi i uz stroge epidemiološke mjere.

Komentari