Dječji dom u Nazorovoj uveo promjenu: ‘Nismo razmaženi, želimo da djeca budu jednaka sa svojim vršnjacima’

Dječak se igra u vrtiću, ilustracija (Foto: Freepik)

Nedavno se među Zagrepčana pročula informacija da se u Dječjem domu u Nazorovoj više ne primaju donacije rabljene odjeće za neke od korisnika, već isključivo nova odjeća. Mnogi su se zbog toga poprilično iznenadili te se upitali zašto bi jedan dom za nezbrinutu djecu uveo takvu praksu.

Djeci su na razne načine ugrožena prava: ‘Dozvoljavanjem Pernaru da maltretira srednjoškolce’

Kako bismo saznali je li to istina te ako je istina, što je zapravo pozadina ove odluke, obratili smo se ravnateljici doma Jasni Kelavi koja nam je objasnila kako stvari sada funkcioniraju te, najvažnije, zašto je tome tako.

Ona nam je rekla da se za djecu rane i predškolske dobi prima nova odjeća, ali i ona koja to nije – dokle god je u veoma dobrom stanju, neoštećena i uredna, kao nova. Sa starijom djecom stvari su nešto drugačije.

Kakvu odjeću donirati

Starija djeca i mladi (od 7 – 21 godinu) nekoliko puta godišnje sa odgajateljima idu u nabavu odjeće i obuće koje sami biraju i kupuju što žele i trebaju. To se financira iz proračuna Centra, odnosno Ministarstva nadležnog za socijalnu skrb.

“Svakako će im dobro doći i nešto poklonjene odjeće, nove ili skoro kao nove, sve ono što školarci i mladi vole nositi: dukse, trenirke, majice, traperice i sl”, objasnila je.

Dječak se igra (Foto: Freepik)

Naglasila je da među donacijama nikako ne može biti odjeća za starije osobe niti nešto zastarjelo, jer to djeca ne žele nositi, a takva se odjeća često nađe među donacijama.

Da se djeca dobro osjećaju

“Nismo razmaženi, samo želimo da ne gomilamo odjeću preko svake mjere. Želimo da se naša djeca dobro osjećaju, da budu jednaka sa svojim vršnjacima s kojima idu u razred i da se barem po vanjskom izgledu ne razlikuju od njih.

Djeca koja nemaju podršku vlastite obitelji i ne odrastaju u njoj imaju manji osjećaj sigurnosti i nerijetko se srame svoje situacije. Želimo im, uz pomoć dobrih ljudi koji pomažu, dati što veću podršku i stabilnost”, objasnila je.

Mogućnost da djeca sama biraju i dobiju ono što žele može se realizirati i putem poklon bonova (pr. HM, New Yorker, Zara, DM, Muller i sl.) koje im donator može i osobno dati u podružnicama gdje borave.

Neka su djeca razmažena, druga se hvale: ‘Drugi zovu cijelu grupu, a on samo četiri prijatelja’

“Trenutno ne oskudijevamo u odjeći i obući i možemo prihvatiti samo što nam treba i ono što hoće djeca.

Ne želimo se pretrpavati

U situaciji kad puno djece u siromašnim obiteljima (do njih se može doći putem socijalnih službi na terenu) treba i odjeću i obuću i hranu, nije u redu da se mi kao ustanova nepotrebno pretrpavamo stvarima koje u konačnici najčešće nećemo moći niti iskoristiti”, istaknula je.

“Još od početka pandemije korone nismo primali rabljenu robu, a po prestanku pandemije primamo u puno manjoj mjeri nego prije.

Djeci u ustanovi može se osim poklona pomoći i volontiranjem, a bilo bi veoma dobro kad bi se neka od obitelji odlučila postati i udomitelj djece. I na kraju, izražavamo veliku zahvalnost svima koji žele pomoći i koji pomažu”, za kraj je rekla ravnateljica Kelava.

 


Komentari