BULJAN FLANDER: ‘Gdje su bile druge stručne osobe? Za zlostavljanu djecu obitelj je najrizičnije mjesto opasno po život!’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, u razgovoru za Novu TV rekla je kako bi radnici Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška trebali odgovoriti na osnovu kojih su to kriterija odlučili uzeti dijete iz udomiteljskih obitelji i vratiti je biološkoj obitelji te koji su to bolji uvjeti i roditeljske kompetencije koje su dovele do toga.

Također se s pravom pita gdje su bile ostale stručne osobe iz školstva, zdravstva kao i predškolskog obrazovanja koji moraju ispitati sve uvjete u kojima djeca žive i hitno reagirati ukoliko uoče bilo kakav oblik zlostavljanja.

Također je poručila da, iako je djeci mjesto u obitelji, to se ne odnosi na obitelji u kojima je prisutno zlostavljanje.

Predrasude koje život znače

“Zlostavljana djeca su u obitelji najnesigurnija i njima je tamo apsolutno najrizičnije mjesto i opasno po život“, rekla je i dodala da se zbog predrasuda smatra da su prava roditelja veća od prava djece.

“Kao da smatramo da kad roditelj postane roditelj, on postane i vlasnik djeteta i onda mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu”, rekla je. Pita se i zašto nije ovdje započet i postupak udomiteljskog prava.

Govoreći o sustavu rekla je da treba više stručnjaka i educirati ih kako bi se donosile što kvalitetnije odluke.

“U zakonu piše da su ovo žurni postupci, ali rijetko vidim da su jako žurni” kaže i dodaje da se ništa u sustavu nije promijenilo ni od slučaja na Pagu.


Komentari