Briga o mentalnom zdravlju: Kako priređivači igara na sreću mogu sudjelovati u prevenciji ovisnosti o kockanju i klađenju

U organizaciji psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu, u sklopu I. hrvatske konferencije o ponašajnim ovisnostima s međunarodnim sudjelovanjem održana je panel rasprava s temom „Kako priređivači igara na sreću mogu sudjelovati u prevenciji ovisnosti o kockanju i klađenju“.

„Ponosni smo što je upravo psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan“ domaćin i s Gradom Zagrebom  odnosno Gradskim uredom za zdravstvo organizator I. hrvatske konferencije o pušenju i ponašajnim ovisnostima s međunarodnim sudjelovanjem (PIK). Okupili smo vrhunske domaće i inozemne stručnjake koji se godinama bave problemima ponašajnih ovisnosti, prevencijom i liječenjem ,od kojih možemo iznimno puno naučiti, s ciljem razvoja novog integrativnog pristupa u liječenju istih. Zadovoljstvo mi je predstaviti jedinstvene dnevne bolnice u Republici Hrvatskoj – Dnevnu bolnicu za ovisnosti o pušenju, Dnevnu bolnicu za ovisnost o kocki i Dnevnu bolnicu za ovisnost o internetu i igricama. Priređivači igara na sreću važan su dionik u borbi protiv ovisnosti o kockanju, klađenju i drugih oblika ovisnosti, te će ih naš tim nastaviti uključivati u naše projekte i programe koje razvijamo“, poručio je prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu.

„Gradski ured za zdravstvo podržava brojne aktivnosti za prevenciju ovisnosti u okviru  Akcijskog plana Grada Zagreba za prevenciju ovisnosti o drogama i drugih oblika ovisnosti, a 1. hrvatska konferencija o ponašajnim ovisnostima s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „PIK – PUŠENJE, INTERNET, KOCKA“ koja se danas održava u Zagrebu u Psihijatrijskoj bolnici ”Sveti Ivan”  predstavlja hvalevrijedan doprinos na tragu naših napora. Jedan od prioriteta Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo u promociji zdravlja je briga o mentalnom zdravlju, posebno o mentalnom zdravlju mladih, a svaka aktivnost u suzbijanju ponašajnih ovisnosti predstavlja važan segment u borbi protiv ovisnosti“, poručio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med.

Na panel raspravi sudjelovali su voditelj Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju, dr. sc. Davor Bodor, dr. med., prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, jedan od autora programa za prevenciju kockanja mladih “Tko zapravo pobjeđuje?”, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću Matea Mateković, glavni tajnik Hrvatske  udruge priređivača igara na sreću Dalibor Jelavić i prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dr. med.

Prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dr. med. naglasio je kako se još očekuju rezultati istraživanja o ovisnosti maloljetnika o igrama na sreću u Hrvatskoj, kako bi se još sustavnije pristupilo ovoj važnoj problematici. Osobito podržava ideju da se veći iznos iz poreza na igre na sreću usmjeri u programe prevencije i liječenje ovisnosti o kockanju  i klađenju. Sustav vrijednosti i sama svijest o opasnostima razvoja ovisnosti o igrama na sreću iznimno je važan, smatra prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Senzibilizacija roditelja je ključna, jer upravo oni mogu prepoznati prve znakove ovisnosti.  Glavni tajnik Hrvatske  udruge priređivača igara na sreću Dalibor Jelavić naglasio je kako je regulator, odnosno država, važan čimbenik i partner u suzbijanju ovisnosti o kockanju i klađenju. HUPIS će nastaviti podržavati sve programe prevencije, poručio je Jelavić.

„Tijekom rada na poziciji voditelja Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju jedan od bitnih segmenata je i  kvalitetna suradnja s priređivačima igara na sreću. Drago mi je što su prepoznati naši napori u pravovremenoj prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju kao i naši programi liječenja koje provodimo u suradnji sa Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za zdravstvo, Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom i s priređivačima igara na sreću gdje bi posebno istaknuo Hrvatsku udrugu za igre na sreću s kojom godinama surađujemo kroz edukaciju njihovih djelatnika i druge oblike potpore naših programa.“, izjavio je dr. sc. Davor Bodor, voditelj Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju.

Sudjelovanje u igrama na sreću mora biti jedino i isključivo oblik zabave, smatra Mateković iz HUZIS-a.

„Kao priređivači igara na sreću svjesni smo da imamo važnu ulogu u prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju i zato godinama surađujemo s različitim stručnjacima. Izuzev edukacije naših djelatnika, sudjelujemo i u edukaciji nastavnika i pedagoga, kako bi se kroz programe prevencije zaštitila najranjivija skupina – maloljetnici. Također, javnim istupima sustavno upozoravamo na ilegalne strane online kladionice, nad kojima institucije nisu imali nikakav nadzor, pa niti mehanizme zaštite igrača i provjere dobi, a kojima će država konačno stati na kraj. Ostaje problem nezakonitog oglašavanja ilegalnih stranih online kladionica na različitim IPTV platformama, riječ je o praksi koja se svakako mora sankcionirati zakonom definiranim kaznama“, zaključila je Matea Mateković, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću.

>>> Maloljetnici nesvjesni opasnosti koje prijete iz ove ovisnosti: Matea nam je otkrila kako je prepoznati i djelovati na vrijeme


Komentari