Bernardić ispred Plenkovića u obračunu ‘teškaša’, potpuni potop Milana Bandića

Foto: Screenshot

HRT je u sklopu anketnog istraživanja HRejting objavio rezultate i za 1. izbornu jedinicu u kojoj će se sučeliti HDZ-ovi i SDP-ovi ‘teškaši’, Andrej Plenković i Davor Bernardić.

Čini se da Bernardić ima više razloga za zadovoljstvo, Restart ima podršku 29,2 posto birača, a HDZ (u koaliciji s HSLS-om) tek 19,7. No, i jedni i drugi bilježe veliki pad.

SDP sa Zoranom Milanovićem na posljednjim parlamentarnim izborima imao je 10 posto više glasova, a Plenković je doživo pad od 12 posto.

Za njima slijedi Domovinski pokret, njima je nositelj liste Zlatko Hasanbegović, a izabralo bi ih 10,4 posto birača. No, vrlo blizu Hasanbegoviću je i Tomislav Tomašević, tj. njegova lista Možemo koja ima podršku 9,1 posto birača.

U prvoj izbornoj jedinici prag prelazi i Most s Marijom Selak Raspudić, njezinu listu zaokružilo bi 6,3 posto birača.


Prva ispod praga je Dalija Orešković – Stranka s imenom i prezimenom ima podršku od 3,9 posto, a potpuni potop predviđa se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću – ima podršku tek 2,2 posto birača.

No, stvari se mogu vrlo lako promijeniti, neodlučnih birača je 11 posto, a treba uzeti u obzir da je anketa završena 22. lipnja te da finalni dio kampanje može preusmjeriti birače.

Gledajući prema mandatima, Restart bi uzeo pet, HDZ četiri, Domovinski pokret dva, a koalicija Možemo jedan mandat. Dva tzv. rubna mandata podjelila bi se između Restarta, Mosta i koalicije Možemo.

Komentari

loading...