Bandić uzvraća udarac: Dao 65 novih amandmana na GUP koji je sam predložio

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine danas je bila vrlo burna, a razlog je Generalni urbanistički plan (GUP) koji se našao pred gradskim zastupnicima.

Kao što je i najavio HDZ je podnio petnaest amandmana na prijedlog GUP-a, a isto je učinila i stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti koja je podnijela čak 65 amandmana.

Prema proceduri o GUP-u se danas neće odlučivati jer o amandmanima se se treba očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kojeg vodi HNS-ov Predrag Štormar što će cijelu proceduru odužiti najmanje mjesec dana.

Taj potez iznenadio je zastupnika platforme Možemo, Tomislava Tomaševića. “Meni je neshvatljivo da na dokument koji se mijenja četiri i pol godine, nakon dvije javne rasprave, gradonačelnik koji vodi izmjenu, koji vodi GUP, sa svojim Klubom ulaže amandmane na samoj sjednici. A zašto se to radi? Da ne možemo stručna javnost i mi vidjeti što su podnijeli. Ovo je najgora farsa u prostornom planiranju u Hrvatskoj ikad”, rekao je.

A da je HDZ podnio amandmane u ovom trenutku, ne iznenađuje ga. Kao i Petek, smatra da si time HDZ samo kupuje vrijeme. “Ovo je najočekivaniji scenarij. Očito je da je HDZ podijeljen. Ovo je neko kompromisno rješenje kojim očito HDZ kupuje vrijeme da prođu unutarstranački izbori. Za nas je taj dokument nepopravljiv i mi smatramo da treba glasati protiv. On je kao švicarski sir, toliko pun iznimaka svih ovih godina i nema više nikakvog smisla. Nema više pravo ni da se zove Generalni urbanistički plan”, ističe Tomašević.

HDZ-ov zastupnik Kazimir Ilijaš naglašava kako HDZ za GUP neće glasati ukoliko se ne prihvati samo jedan njihov amandman. Na pitanje zašto su čekali šest mjeseci s amandmanima, poručuje kako nije točno da su čekali. “Ako dobro pratite onda ćete vidjeti da smo mi imali amandmane u pripremi prije nego je točka GUP-a povučena. U međuvremenu smo još neke dodali i nije točno da smo čekali. Amandmani koji su bili, dostupni su na web stranici Gradske skupštine i ovo je samo nastavak naše politike da vodimo računa da se uvrste u GUP”, istaknuo je.

Novinari su ga upitali i misli li on da suradnja s Bandićem šteti HDZ-u. “Mi smo u kolaciji sa strankom gradonačelnika Bandića na način da imamo sporazumnu koaliciju i u toj sporazumnoj koaliciji se vežu naši projekti. Nama je bitno da te naše projekte ostvarujemo”, kaže.

Predsjednik zagrebačke Skupštine Drago Prgomet (HDZ) izvijestio je kako je želio da se o GUP-u, zbog interesa javnosti, raspravlja na početku sjednice. “Dobio sam informaciju od Kluba stranke Bandić Milan 365 i HDZ-a da određeni broj amandmana treba tehnički pripremiti i jednostavno bi bilo nelogični da idemo prvo s tim točkama i radimo stanku od sat, dva ili tri”, kazao je Prgomet.


Komentari