Favoriti za gradonačelničku fotelju otkrivaju: Kome je uzor Tuđman, a kome Isus Krist? Tko sluša Bebeka i Prljavce te što misle o pokojnom Bandiću?

Foto: Pixsell

Svim kandidatima za zagrebačkog gradonačelnika zajednička je jedna stvar – želja da zavladaju Zagrebom. To je u potpunosti jasno. Svi se oni međusobno razlikuju i obavljaju različite dužnosti, bave se različitim hobijima, vole drukčije stvari.

Tako jedan profesor organizacije i menadžmenta na Ekonomskom Fakultetu. Drugi je ekonomist i građevinski inženjer. Treći je pravnik koji se razumije u međunarodne odnose. Četvrti je politolog i magistar s Cambridega koji stvarno zna nešto o okolišu. A peta je profesorica književnosti i hrvatskog, koja je punih 20 godina radila s Milanom Bandićem.

Kandidati su prošetali Zagrebom i otkrili koja su im najdraža mjesta i gdje su najviše vole doći u slobodno vrijeme.

Pokazali se u ležernom ‘štihu’

Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo!, najviše uživa na Tuškancu. Kaže kako mu je to omiljeno mjesto jer malo koji grad na svijetu ima šumu i zelenu oazu tako blizu grada.

“Ovdje sam išla u srednju školu i, kao što možete vidjeti, ovdje se vidi Zagreb kao na dlanu, možete prošetati, družiti se, danas kada ovdje prođem vidim puno mladih”, rekla je kandidatkinja stranke BM 365 za gradonačelnicu Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, dok se šetala po Gornjem Gradu.

“Volio bih da većina našeg grada bude tako dobro urbanistički osmišljena, a ne da ga obilježava jedna divlja urbanizacija. Tu sam radio i često izlazio na Zrinjevac kako bi sabrao svoje misli u šetnji ovim prelijepim parkom”, kazao je kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović.

“Prvi put sam u Zagreb došao ’98. godine na predkadetsko košarkaško prvenstvo koje se održavalo u dvorani Ekonomskog fakulteta, spavali smo tu u učeničkom domu, to prvenstvo smo osvojili, na Ekonomskom fakultetu sam upoznao i svoju suprugu”, izjavio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović.

“Zbog toga što je blizu mojoj kući i zbog toga što je ova staza svojevremeno značila da mogu za 56 minuta na Sljeme, a sad znači da održavam zdravlje i da polako za sat i pol stignem gore“, misli kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro.

Što biste prvo promijenili u Zagrebu?

“Pročelnike, direktore gradskih poduzeća, da vidim koje je stanje financija kroz neku neovisnu reviziju”, ističe Tomislav.

“U gradu bih svakako ubrzala obnovu”, kratko je rekla Jelena.

“Gradsku vlast, a nakon toga bih uklonio sa zagrebačkih ulica i trgova kante za smeće, jer uništavaju vizuru grada i grad zbog njih smrdi”, tvrdi Joško.

“Iz prazne puške se ne puca, kaže stara narodna, pa tako bih prvo stabilizirao financije jer bez novaca nema ni obnove ni razvoja našeg grada”, smatra Davor.

“Model upravljanja, riješio bih se klijentelizma i korupcije, išao bih normalno dalje gospodarit sa našim novcima”, rekao je Miroslav.

Najbolji i najgori potez bivšeg gradonačelnika

“Najbolji potez neka socijalna politika, od projekata eventualno Bundek. A najgori, stvarno ne mogu izdvojit, ima ih jako puno koje sam kritizirao sve ove godine”, rekao je Tomislav.

“Najbolji potez je svakako to što je od našeg grada napravio mjesto u kojem je svakome ugodno živjeti. Ono što mu zamjeram je to što je prerano otišao”, izjavila je Jelena.

“Najbolji mu je bio besplatni udžbenici za školsku djecu. Najgori mu je bio što je pristao na političku ucjenu Zlatka Hasanbegovića”, smatra Joško.

“Jedna poslovica kaže kako je vrijeme najpametnije i sve pokaže. Pa pustimo vremenu da pokaže što je bilo dobro, a što loše”, misli Davor.

“Ne volim komentirati ljude koji su umrli, ja mislim da mi možemo bolje nego što je to bilo do sada”, kazao je Miroslav.

Životni uzori i najdraži filmovi

Tomislav je rekao kako mu je gradonačelnica Barcelone Ada Colau, životni uzor, dok su Jeleni i Davoru pak roditelji ti koji su najviše utjecali na njihov život. No naglasio je i kako još uvijek pamti rukovanje s predsjednikom Tuđmanom 90-ih godina na skupu HDZ-a u Podgori, a misli da danas svi političari mogu učiti od premijera Plenkovića.

Joško je pak na kontra strani te kao svog uzora vidi Ivicu Račana, dok je Miroslavu Isusu Krist jedina životna smjernica.

Otkrili su kandidati za RTL i na kojem su koncertu zadnjem bili. Tomislav se zadnje iživio i naplesao kad je nastupao Mile Kekin u MSU, dok je Jelena zadnje uživala na Zrinjevcu na koncertu na otvorenom. Joško obožava Prljavce, pa se zadnji put na njima rasplesao u Kranjčevićevoj ulici.

Davor je zadnje bio u Lisinskom, gdje se vrhunski zabavio uz svirku i pjesme Željka Bebeka, a Škoro se pak najbolje zabavio na svom vlastitom koncertu koji mu je bio i zadnji zasad.

Milanović ili Plenković?

“Milanović. Ako biram, Milanović“, ističe Tomislav.

Sretan rođendan!“, poručila je Jelena.

“Borac za Ustav, Milanović“, smatra Joško.

„Zna se, premijer Plenković, to ne treba uopće objašnjavati.“, rekao je Davor.

Ni jedan ni drugi mi nisu simpatični, mislim da su jako loši za Hrvatsku, možemo mi to puno bolje”, kazao je Miroslav.

Po svemu sudeći, kandidati za zagrebačkog gradonačelnika vode različite životne stilove, vole različitu muziku, imaju razna obećanja, vole razne gradove, no imaju istu i jedinu želju – postati šefom metropole i dugo grijati već ionako vruću gradsku fotelju.


Komentari