AMERIKA STRAHUJE: Kinesko oružje prijeti njihovim pacifičkim bazama

www.hungertv.com

Kineske balističke rakete DF-26, imaju domet od 3.000-5.000 kilometara što predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Američka vojska raketi je već nadjenula jeziv nadimak “Ubojica Guama”, jer joj domet omogućava napad na američku zrakoplovnu bazu Anderson na otoku Guam.

Stručna skupina američkog Kongresa izdala je izvještaj koji upozorava na veliku opasnost ove rakete, a situaciju ne ublažava ni rast tenzija između SAD-a i Kine nakon nedavnog prolaska američkog razarača pored otoka u Južnom kineskom moru, prenosi Jutarnji.

U izvještaju stoji kako razvoj DF-26 rakete predstavlja vrhunac razvoja kineskih konvencionalnih balističkih raketa, te kako je Kina pokazala svoju predanost daljem razvoju svoj oružja za napad na daljinu.

Ovo je  strateški važno oružje koje bi moglo neutralizirati američko vojno uporište na Pacifiku. Američki strateški planovi za sigurnost i stabilnost tog područja ovise o zračnoj bazi Anderson, koja je dom za oko 6.000 pripadnika američke vojske i za brojne eskadrile modernih lovačkih zrakoplova, te strateških i nevidljivih” bombardera.

Baza u Guamu je izrazito dobro branjena od napada strateških bombardera, koji su dosada bili jedina kineska opcija, prema američkom vojnom institutu RAND, napad od 100 DF-26 raketa na Guam onesposobio bi bazu Anderson na najmanje 11 dana.

11 dana možda se čini malo, no radi se o ‘prozoru’ u kojem bi Kina imala dovoljno vremena za ispunjavanje bilo kojih željenih strateških ciljeva na Pacifiku, što predstavlja veliku prijetnju stabilnosti tog područja.

Od analitičara je stiglo i upozorenje kako bi dugačak “nos” rakete mogao sadržavati i sustav za navođenje preuzet sa starije generacije DF-21D raketa, namijenjen za napad na nosače aviona, što bi dodatno mogao ugroziti američku prisutnost na Pacifiku.

Komentari