Sabor odbio paralelnu proslavu stotog Tuđmanovog rođendana, na potezu je Tomašević, hoće li Bandićevim stopama?

HDZ će stotu obljetnicu rođenja osnivača stranke, u subotu 14. svibnja, obilježiti u dvorani »Vatroslav Lisinski«. Istog dana na inicijativu Stjepana Tuđmana održat će se konkurentsko obilježavanje, no ne zna se gdje, piše Novi list.

Lisinski ima važno mjesto u povijesti HDZ-a, u njoj je u veljači 1990. bio njihov Prvi opći sabor, i nekako je logičan odabir za ovaj skup. S obzirom na to da su ukinuta sva epidemiološka ograničenja, u Lisinskom se očekuje dolazak dvije tisuće članova HDZ-a. Program je ambiciozno zamišljen, a za organizaciju je zadužena Zajednica utemeljitelja HDZ-a »Dr. Franjo Tuđman« koju vodi Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica.

Paralelno, istoga dana na još jednom mjestu slavit će osnivača HDZ-a. Ideja je to Stjepana Tuđmana, koji je prije dvije godine napustio HDZ procjenjujući da to više nije stranka kakvu je zamislio njegov otac. U tu je svrhu formiran Inicijalni krug Tuđman 100, čija je zadaća pripremiti konkurentsko obilježavanje ove obljetnice rođenja čovjeka koji je devedesetih godina dominirao hrvatskom politikom. Planiraju tim povodom Domovinski koncert na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, ali još nemaju prostor za svoju svečanu akademiju, koja bi bila izvanstranačkog karaktera.

Odvjetnik Željko Olujić je uime Inicijalnog kruga Tuđman 100 krajem veljače predao zahtjev Hrvatskom saboru da im se odobri korištenje sabornice, ali bezuspješno.

”Stigla mi je odbijenica saborskog Predsjedništva. Bez posebnog obrazloženja su nam napisali da nam ne daju sabornicu”, rekao je Olujić.

I Hrvatski sabor je, naravno, bitan za HDZ i Tuđmana. Dan kada je 30. svibnja 1990. ova stranka, konstituiranjem parlamenta, preuzela vlast, a Tuđmana zastupnici izabrali za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske, danas se praznuje kao Dan državnosti. No, saborsko Predsjedništvo, u kojem većinu ima HDZ sa svojim koalicijskim partnerom Furijom Radinom, nije prihvatilo da se Tuđmanov 100. rođendan obilježi i na Markovom trgu. Premda bi akademija Inicijalnog kruga Tuđman 100 bila u subotu, kada Sabor ne zasjeda.

Na potezu Tomašević

Olujić je 23. veljače i od vlasti u Zagrebu zatražio da im ustupi Starogradsku vijećnicu, ali Tomislav Tomašević mu još nije odgovorio.

”Čekam što će nam kazati iz Grada Zagreba, pa nismo još definirali gdje će se točno odvijati naša svečana akademija”, zaključuje Olujić.

Ako bi im gradonačelnik izašao ususret, ne bi to predstavljalo presedan. HDZ je 2002. u Starogradskoj vijećnici imao skup u povodu godišnjice Tuđmanove smrti. Tada je politički eklektični Milan Bandić pristao dati Starogradsku vijećnicu HDZ-u, kako bi iz nje Ivo Sanader poručio da se stranka nikad neće odreći Franje Tuđmana. Zanimljivo, u to vrijeme HDZ i članovi obitelji Tuđman također nisu bili u dobrim odnosima, pa nitko od njih nije tom prilikom došao u Starogradsku vijećnicu.

Komentari