Kad Bandić ‘šopingira’: Grad Zagreb svakog mjeseca troši 140.000 kuna vašeg novca na stupiće!

Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Bandić i pred kraj svog petog mandata nastavlja građane ‘oduševljavati’ novim besmislenim načinima na koje troši njihov novac. Onaj koji se prikuplja od najvećeg prireza u cijeloj državi. Ako ste mislili da je pretjerao s kantama za smeće, pogriješili ste, novi rekorderi skromni su stupići, oni koje povremeno viđati po cestama.

Naime, kako piše Večernji list, zadnjih deset godina za aluminijske i elastične stupiće za sprečavanje prolaska vozila Grad Zagreb troši 140.000 kuna mjesečno. Ovo znači da su ti stupići Zagrepčane do sada koštali gotovo dva milijuna kuna!

Možda bi to i bilo logično da Grad unaprijed zna gdje će postaviti te stupiće, no to nije slučaj. Kako je za spomenuti dnevni list objasnio pročelnik Ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić, stupići se postavljaju tek kada to zahtijevaju građani, četvrti, mjesni odbori, osnovne škole, vrtići, ministarstva ili druge javne institucije. Većina je stupića postavljena radi sprečavanja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja  po nogostupima, pješačkim stazama i zonama te sprečavanja  prometovanja vozila po površinama koje za to nisu namijenjene.

“Radi sprečavanja nepropisnih manevara, skretanja i prestrojavanja te vizualnog sužavanja kolnika radi smirivanja i usmjeravanja motornog prometa postavljaju se elastični stupići. Oni se postavljaju na razdjelnim crtama kolnika, poljima za usmjeravanja prometa, u zonama križanja te drugim mjestima gdje je utvrđeno da vozači krše prometne propise i time ugrožavaju sebe i druge sudionike u prometu, odnosno na mjestima na kojima zbog toga učestalo dolazi do prometnih nezgoda ili nesreća”, kaže pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje za Večernji.

Prosječna cijena elastičnog stupića je 795 kuna, do je za aluminijski Grad izdvojio 776 kuna. Prema navođenju prometnog stručnjaka Gorana Husineca, ovako se nabava prometnog materijala ne bi trebala raditi. On je Večernjem otkrio da Gradske četvrti znaju gdje im oni trebaju, ali da bi stručnjaci trebali pogledati lokacije i odrediti jesu li stupići potrebni.


Komentari