Iz Holdinga poručuju da zastupnik Petek laže: ‘Odvozimo biootpad i dalje, skupljanje zajedno s komunalnim je iznimka!’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iz Uprave Zagrebačkog holdinga poručili su danas da njihova podružnica Čistoća nije prestala odvoziti biootpad koji građani odvajaju na kućnom pragu, već da to i dalje radi i nastavit će raditi.

Iz Zagrebačkog holdinga time su reagirali na, kako kažu, “neistinite i netočne tvrdnje gradskog zastupnika Renata Peteka oko načina prikupljanja biootpada na području Zagreba“.

Petek je nedavno ustvrdio da se na kompostanu, gdje se dovozi samo lišće i trava s javnih površina koje održava Zrinjevac, počeo dovoziti i biootpad iz kućanstava. Rekao je kako je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić potvrdila da oporabitelj više ne preuzima biootpad iz kućanstava, što je velika opasnost jer Čistoća građanima ne želi uzimati biootpad ako je pomiješan s bilo kojim drugim otpadom.

U Zagrebačkom holdingu kažu da je biootpad, koji je kratkotrajno odložen u rolo kontejnerima na Servisno-operativnom centru podružnice Čistoća, naknadno zbrinut, a Čistoća nema manjak tehničkih kapaciteta ni ne miješa miješani komunalni otpad s biootpadom.

S obzirom da je u zadnje vrijeme na više mjesta preuzimanja biootpada utvrđeno kako se najvećim dijelom radi o miješanom komunalnom otpadu, radnici Čistoće takav otpad bili su prinuđeni skupljati i odlagati kao miješani komunalni otpad, no tu se radi o iznimkama, napominje Holding.

Čistoća je građane upozorila na svojim internetskim stranicama i u izravnoj komunikaciji s korisnicima usluge na važnost pravilnog odvajanja otpada, to jest da se u smeđe spremnike odlaže samo propisana vrsta otpada.

To se odnosi na kuhinjski otpad, u što se ubrajaju ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl. Također, vrtni ili zeleni otpad, u što spada uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća, te male količine ostalog biootpada – kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice

“Količine odvojeno prikupljenog otpada znatno rastu tijekom zadnje dvije godine, pri čemu je u prvoj polovici ove godine skupljeno gotovo dvostruko više biootpada iz domaćinstva nego tijekom čitave prošle godine”, ističe Zagrebački holding.

Komentari