I Covid pacijenti idu pod nož: U posebnim uvjetima, u Dubravi ih je operirano već dvadesetak!

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Iako mnogi misle da pacijenti koji su pzitivni na koronavirus ne mogu dobiti druge liječničke usluge, poput na primijer operacija, sve dok ne prestanu biti zarazni, to ipak nije točno. U KB Dubrava od početka operacije operirano je njih dvadesetak.

Ti su pacijenti uglavnom bili prebačeni iz drugih bolnica u Dubravu, gdje su operirani pod specijalnim uvjetima. Ovakve operacije, objašnjava prof.dr.  Ivica Lukšić za 24 sata, obavljaju se u zasebnoj sali koja ima negativni tlak, što znači “usisava” prašinu i aerosol te u njoj nema dodatne cirkulacije zraka.

U tim salama stoga sve čestice zraka, pa i virus koji može dospjeti među njih, slabije cirkuliraju. Naravno, medicinsko osoblje koje se nalazi u sali također nije u svom svakidašnjem izdanju već je od glave do pete opremljeno zaštitnom opremom koja bi trebala spriječiti zarazu.

Srećom, zahvaljujući dobrim protokolima do sada nije zabilježen prijenos virusa s operiranog pacijenta na nekog od osoblja.

“Očekujemo kroz jesen sigurno još takvih operacija. Obavili smo i oko četrdeset CT pretraga na takvim pacijentima prije ili poslije operativnih zahvata”, rekao je prof. dr Lukšić.

Dodaje i da je u situaciji s epidemijom važno svesti štetu na najanju moguću mjeru i da ljudi budu odgovorni, nose maske, peru ruke i pridržavaju se distance.

“Neizmjerno je važno zaštititi zdravstvene djelatnike jer jednog anesteziologa ne možete zamijeniti nikakvim drugim liječnikom”, dodaje prof. dr. Lukšić ističući da sustav sada dobro funkcionira, ali pritom uvijek postoji mogućnost da se stvari pogoršaju te izmaknu kontroli.


Komentari