LEGALIZIRANA MARIHUANA u medicinske svrhe

Facebook / Ilustracija

Od danas je legalna kupovina kanabisa u medicinske svrhe.

Kako bi omogućila legalizaciju, Vlada je morala promijeniti Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Te izmjene objavljene su 7. listopada u Narodnim novinama. Medicinsku marihuanu na recept mogu dobiti ljudi koji su oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon propisuju doktori obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, piše u novom Pravilniku.

Liječnici mogu propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz kojeg će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik te doziranje i način uporabe. Liječenje može trajati najviše 30 dana, a količina marihuane ne može biti veća od 7,5 grama, pišu 24sata.


Komentari