Agonija stanovnika Botinca traje mjesecima: ‘Iz kanalizacije toliko smrdi da se bojimo za zdravlje’

Foto: Tibor Marušić

“Smrdi, smrdi, užasno smrdi” govorio je patuljak svojedobno u jednoj televizijskoj reklami stavljajući svoju malu ruku na nos. Danas, godinama kasnije, u istoj pozi stanovnici naselja Botinec prolaze svojim ulicama. Netom dovršena 1,2 milijuna kuna teška rekonstrukcija kanalizacije stvara im nesnosne probleme. Ne mogu otvoriti prozore, a da im u stanove ne uđe smrad fekalija.

“Problem je grozne kategorije. To je teško dočarati. To para nos, to je strašno, kuća se ne može proluftati, kuća smrdi po urinu, roba smrdi po urinu… grozno”, žali nam se Tibor Marušić čijom ulicom prolazi dio 290 metara duge nove cijevi. Na novu cijev promjera jednog metra spajaju se četiri ulice, a u nju se slivaju miješane vode, što uključuje i oborinske vode.

“Pored moje kuće nalazi se sedam šahtova s odzračnicima veličine košarkaške lopte i svi su smješteni direktno iznad cijevi”, dodao je. Osim toga, problem su i slivnici za oborinske vode, smješteni uz rub ulice. Marušić smatra da su trebali biti spojeni na principu sinfona – upravo radi sprječavanja širanja smrada.

Šaht s izdušnim otvorima / Foto: Tibor Marušić

Nije jedini kojemu smrad smeta. Dijete njegove susjede uskoro mora na ozbiljnu operaciju, nakon koje će se vratiti u “kotilište bakterija, parazita i glisti”.

Umjesto rješenja – novi problemi

“Prozore otvaramo na večer na pet minuta da se stan prolufta, ali to vam je samo pitanje koja količina smrada će ući unutra. Bojimo se za zdravlje. Susjedino dijete treba ići operirati srce 25. rujna. Gdje će se to dijete vratiti? U taj stan?”, dočarava nam Marušić koliko su on i susjedi već očajni.

Agonija je počela u lipnju kad je stara kanalizacijska cijev promjera 30 centimetara zamijenjena novom od jednog metra. Godinama su se borili za rekonstrukciju, a sada su umjesto rješenja dobili probleme.

“U lipnju ove godine je završena rekonstrukcija nove kanalizacije u ulici Zlatarevo zlato. Asfaltiranje smo čekali još oko mjesec dana, a onda su nas dočekali pravi problemi. Ta ulica skreće u obliku slova “L”. Duži dio je dug 200 metara i tu fekalije stoje, ne idu van iz kvarta kako bi trebale. To se dole skuplja, trune, smrdi”, govori naš sugovornik.

Pismo zagrebačkog kvarta Bandiću: ‘Izvucite Doru Krupićevu iz dreka’

Riječ je o mjestu gdje se spajaju ulice Filipa Latinovicza sa Zlatareva zlata.

Na naše pitanje kome se obratio, pojasnio nam je kako su institucije neko vrijeme odbacivale odgovornost kao vrući krumpir.

Od gradskih firmi i zastupnika nema puno koristi

“Zvao sam Zagrebačke ceste, oni su rekli da problem nije njihov pa sam zvao Vodovod i odvodnju. Onda su me opet usmjerili na Zagrebačke ceste pa nazad na Vodovod i odvodnju. Probao sam nazvati i firmu koja je posao odrađivala, Gut d.o.o. te hitne intervencije. Na kraju nikakvih naznaka pomoći.”

Kad je iscrpio sve mogućnosti, krenuo je slati upite zastupnicima u Gradskoj skupštini. Od 51 zastupnika, odogovorila mu je tek nekolicina. Iz Gradonačelnikove Stranke rada i solidarnosti, s Marušićem su se samo solidarizirali poslavši poruku u kojoj ističu koliko susosjećaju s ovim problemom.

Još su mu se odazvali Zlatko Nikolić (Radnička fronta), član Vijeća Mjesnog odbora Gordan Čop i Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) koji je 31. kolovoza u Botincu održao konferenciju.

Problem se ne rješava, nego povećava

Tada je rekao da se od gradskih službi očekuje da se jave na dopise svih građana te da efikasno rješe probleme.

Međutim stanovnicima Botineca dodatan problem stvaraju tuđe fekalije koje koncesionari istovaraju u njihovu kanalizaciju. Jedan slučaj ispranjavanja može se vidjeti na videu koji nam je poslao.

Na žalost stanovnika Botinca, čini se da se problem neće riješiti dok ne dođe do uha Milana Bandića.

Vlasnikm tvrtke Gut d.o.o. financirao Bandićevu stranku?

Ništa ne prejudiciramo, ali kratom pretgragom imena vlasnika i osnivača tvrtke Gut d.o.o. (osnovana 1991., a djelatnost joj je Gradnja vodnih građevina, sa sjedištem u Sisačkoj 3 u Zagrebu), Vjekoslava Mraza, pronašli smo podatak da je gospodin Mraz jedan od donatora Bandićeve stranke Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti. Naime, Mraz je stranci dao dva puta po 10.000 kuna što je navedeno u Izvješću o donacijama iz 2017. Ovime ni na koji način ne želimo dovesti u vezu doniranje stranke i dobivanje posla s kanalizacijom.


Komentari