U TIJEKU JE ŠTRAJK RADNIKA SC-a: ‘Na prvu izgleda kao da sve radi normalno, ali nije normalno’ (FOTO)

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Iz sindikata su kao razlog štrajka naveli činjenicu da sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odbija potpisati u cijelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora.

Iako se prema posljednjim informacija pretpostavljalo da štrajka neće bit, on se ipak u ovom trenutku događa ispred Studentskog centra. Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak tvrdio da će menze i servis raditi te da je ovdje riječ o nepotrebnom uznemiravanju studenata.

>>>ŠTRAJK U ZAGREBAČKOM SC-u: Što će i gdje jesti studenti ako menze neće raditi?

Prema najavama sindikata, menze su trebale biti zatvorene, a ni ostali servisi nisu trebali pružati usluge studentima.

>>>SANACIJSKI UPRAVITELJ OPOVRGNUO: ‘Ništa od štrajka u SC-u’

No, ipak su tijekom dana prema uobičajenom radnom vremenu radili svi restorani Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kao i Student servis. Naime, u priopćenju stoji da su radnici Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu svojom voljom odlučili ne prekidati usluge hrane prema zagrebačkim studentima.

“Zahvaljujem se svim radnicima Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu na visoko iskazanoj odgovornosti prema korisnicima naše usluge”, stoji u priopćenju koje potpisuje Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj SC-a.

16.11.2016., Zagreb - Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, radnici SC-a su organizirali strajk. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

‘Štrajk postoji i u tijeku je’

No, postoji i druga strana, ona na kojoj se štrajk događa, stvaran je i potreban.

Naime, glavna povjerenica sindikata Biserka Sertić kazala je za srednja.hr da je u štrajk trenutno uključeno 40 % radnika Studentskog centra.

Također, objasnila je kako nije odluka sindikata da menze rade te da postoje radnici SC-a koji nisu članovi sindikata.

“Poslodavac se potrudio sklepati neke smjene tako da to koliko-toliko funkcionira i da na prvu izgleda kao da sve radi normalno, ali nije normalno. Evo, vidite ovu masu ljudi, to znači da ljudi štrajkaju. On je dao sve od sebe da ti restorani rade, on je dao sve od sebe da ima što manje štrajkaša, nudi svima koji ne štrajkaju simulacije”, objasnila je Sertić i dodala da je to smeta jer su radnici i prije tražili simulacije za dodatan rad, ali im se uvijek govorilo kako nema novca, a sada su se za simulacije ipak našla sredstva. Također je dodala da smatra kako svi koji su se okupili ispred SC-nisu ujedno svi koji podržavaju štrajk. Rekla je da je zadovoljna brojem okupljenih i da štrajk postoji, u tijeku je, a ona vjeruje da će trajati dok se ne ispuni njihov uvjet.

FOTO: srednja.hr
FOTO: srednja.hr

‘Manipulacijom pokušavaju dezinformirati studente

Sanacijski upravitelj u priopćenju je obznanio:

“Sindikati manipulacijom pokušavaju dezinformirati studente. Prema informacijama koje imamo s terena, voljom radnika Studentski centar će funkcionirati normalno“.

Iz sindikata su kao razlog štrajka naveli činjenicu da sanacijska uprava Studentskog centra u Zagrebu odbija potpisati u cijelosti usuglašen tekst Kolektivnog ugovora.


Komentari