Barometar zdravlja: Saznajte što vam mogu otkriti vaša stopala

Ljudska stopala su odličan barometar vašega zdravlja.

Mrlje na stopalima ili pak grozna bol u peti mogu biti simptomi ozbiljnih bolesti koje se manifestiraju na stopalima mnogo prije nego na ostatku tijela, piše Health Central.

Provjerite imate li neke od sljedećih simptoma:

  • Svrbež

Iako se svrbež najčešće povezuje s atletskim stopalom – gljivičnom infekcijom koja je posljedica cjelodnevnog nošenja zatvorene obuće i pojačanog znojenja, svrbež može uzrokovati alergijska reakcija ili psorijaza.

  • Mrlje na stopalima

Raynaudova bolest može uzrokovati tamne mrlje na stopalima. Ovu bolest potičustres i hladnoća, a izaziva grčenje, smanjen protok krvi i plavičastu boju kože. Najčešća je kod mlađih žena. U rijetkim slučajevima Raynaudova bolest može biti rani znak reumatidnog artritisa ili lupusa.

  • Žuti nokti

Za svrbež nisu krive samo gljivične infekcije nego prate i žuti sloj na noktima i zadebljane nokte. Debeli, žuti nokti mogu upućivati i na neke druge bolesti poput problema s limfnim sustavom ili na reumatoidni artritis.

  • Bol u peti

Kod dijabetičara zbog oštećenih perifernih živaca specifično je peckanje u stopalima koje može biti posljedica kardiovaskularnog poremećaja periferne arterijske bolesti. Osjećaj žarenja u stopalima također može uzrokovati umor i atletsko stopalo.

FOTO: Flickr
FOTO: Flickr
  • Otečena stopala

Nakon duljeg hodanja, stajanja ili nošenje neodgovarajuće obuće javljaju se otečena stopala. Ako noge stalno natiču, to može biti posljedica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na lijekove za dijabetes i visoki tlak. Otečene noge može uzrokovati osteoporoza i reumatidni artritis. Najbolje je posjetiti liječnika ako otekline ne splasnu.

  • Promjena oblika prstiju

Zdravlje pluća i srca najbolje je provjeriti ako se nokti zaoble i prsti promijene oblik. Iznenadne promjene poput navedenih upućuju na smanjenji dotok kisika u krvi, a osim na probleme s dišnim putevima i srcem mogu biti simptom Chronove bolesti.

  • Bol u palcu

Bol u nožnom palcu može biti simptom oblika artritisa koji uzrokuju prevelike razine mokraćne kiseline. Još jedan krivac koji uzrokuje snažnu bol u palcu je i reumatoidni artritis, stoga se ako bol ne prestaje preporučuje posjetiti liječnika.

  • Hladna stopala

Kronično hladne noge mogu biti posljedica loše cirkulacije zato što u ekstremitete ne dolazi dovoljno krvi. Visoki tlak, poremećena funkcija štitnjače, srčane bolesti i pušenje koje smanjuje sposobnost pluća da apsorbira kisik stvaraju dodatne probleme. Stoga se onima koji imaju problema s hladnim nogama savjetuje posjet liječniku kako bi se isključile moguće bolesti.


Komentari