Tuširate se svaki dan? Stručnjaci tvrde: Nepotrebno je i šteti vam

Pixabay

I oni koji se tuširaju svaki dan kroz cijelu godinu, a i oni koji to rade samo za vrijeme ljetnih vrućina trebali bi obratiti pozornost na posljedice koje ta navika može imati. Stručnjaci tvrde da tako štetite i koži i kosi, piše Miss7.

Sapun i gel za tuširanje mogu skinuti sa kože prirodnu masnoću i vlagu te koža tada postaje pogodnija za nastanak prištića i akni. Svakodnevno tuširanje povećava rizik – osobito ako se tuširaš vrućom vodom. Najbolje je namazati se hidratantnom kremom nakon tuširanja. Osim toga, koristi što je moguće blaži sapun ili gel za tuširanje.

Zašto naša kosa ne voli pranje, odnosno tuširanje svaki dan? Prečesto pranje kose može dovesti do toga da vlasište počne proizvoditi previše masnoće – kako bi nadoknadilo gubitak koji nastaje čestim tuširanjem – pa kosa može biti masna. A to je učinak koji sigurno želiš izbjeći.

Dovoljno je tuširati se dva do tri puta tjedno, kaže dr. Tilo Bidermann, direktor Odjela za dermatologiju i alergologiju Tehničkog Sveučilišta u Münchenu. Ako se netko baš ne želi odreći svakodnevnog „čišćenja“, onda neka se kratko istušira (manje od četiri minute) – s time da voda ne smije biti prevruća. Ili se jednostavno prebriši mokrom krpom.


Komentari

loading...