Bolest zvana ‘tihi ubojica’ kosi Hrvate: ‘Obiteljski liječnici kaskaju s pretragama’

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Hrvatska kuća srca organizirala je u subotu savjetovanje o zatajenju srca.

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organiziralo je javno zdravstvenu akciju ove subotu u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića.

U sklopu javno zdravstvene akcije građani su imali priliku besplatno provjeriti visinu arterijskog tlaka Microlife tlakomjerima, razinu glukoze i kolesterola u krvi te se savjetovati s liječnicima i medicinskim osobljem o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

„Zatajivanje srca je jedna od najčešćih zloćudnih bolesti u svijetu, čak dva posto populacije boluje od zatajivanja srca, točnije oko 80.000 osoba u Hrvatskoj ima dijagnosticiranu bolest zatajenja srca. Smrtnost ove bolesti je iznimno visoka, čak 50 % pacijenata kojima je dijagnosticirana bolest zatajivanja srca, umire unutar pet godina. Prognoze preživljavanja ove bolesti daleko su lošije od mnogih oblika karcinoma. Zbog svega navedenog iznimno je važna pravovremena i ispravna dijagnostika ove bolesti u cilju usporavanja napredovanja bolesti, produljenja življenja i adekvatnog liječenja“, naglasio je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Smrtnost 50% u pet godina

Zatajivanje srca naziva se najčešćom zloćudnom bolešću današnjice, rekao je za Zagreb.info akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb te predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Usporedba sa zloćudnim bolestima proizlazi iz činjenice da je od postavljanja dijagnoze smrtnost od ove bolesti 50 posto unutar pet godina. Najčešća pak zato što od zatajivanja srca boluje barem 2 posto populacije. Tako se procjenjuje da u svijetu od zatajivanja srca boluje oko 70 milijuna ljudi, a procjena za Hrvatsku je oko 80 tisuća oboljelih.


Od zatajivanja srca u Hrvatskoj je u posljednje tri godine smrtnost smanjena za čak 46 posto. Ipak, i dalje svakoga dana najmanje jedna osoba premine zbog zatajivanja srca, a u prosjeku ih čak 16 dnevno bude hospitalizirano.

Zoran iz Zagreba upozorava na simptome teške bolesti: ‘Završio sam na hitnoj operaciji, uspio sam stići u bolnicu na vrijeme’

Domovi zdravlja kaskaju s pretragama

Hrvatski kardiolozi pozivaju na suradnju liječnike obiteljske medicine, jer je njihovo uključivanje neophodno radi pravodobne i racionalne dijagnostike zatajivanja srca, poziva akademik Miličić.

„Naime, još uvijek u domovima zdravlja odnosno ordinacijama obiteljske medicine nije dostupno određivanje NT-pro BNP-a, ključnog laboratorijskoga biomarkera za dijagnozu zatajivanja srca, što pak generira nepotrebno velike liste čekanja za kardiološki pregled i obradu odnosno za ultrazvučni pregled srca“, smatra Miličić.

Kod osoba sa simptomima i znakovima koji pobuđuju sumnju na zatajivanje srca, nakon snimanja EKG-a, bilo bi potrebno izmjeriti krvnu koncentraciju NT-pro BNP-a.

“Ako je njegova koncentracija normalna, u pravilu nije potrebno upućivati pacijenta kardiologu, već sprovesti diferencijalnu dijagnostiku, tj. pronaći neko drugo objašnjenje bolesnikovih simptoma i znakova, u vidu zapuhe, lošijeg podnošenja tjelesnoga napora, oticanja potkoljenica, opće slabosti itd. Simptomi i znakovi zatajivanja srca nisu specifični i mogu biti uzrokovani nizom drugih patologija, poput debljine ili pak endokrinoloških, pulmoloških, hematoloških bolesti”, upozorio je akademik Miličić.


Komentari