Želite li prijaviti susjeda koji zagađuje: Stiglo je revolucionarno rješenje, sve se obavi u par koraka

Velike količine otpada (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Zelena akcija predstavila je novu aplikaciju za mobilne telefone – Pametni Zeleni telefon. Aplikacija je namijenjena građanima i građankama za lakše i brže prijavljivanje raznih okolišnih problema.

 

Dobre vijesti za građane

Nakon gotovo dvije godine rada na projektu „Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj“, Zelena akcija i partnerska organizacija iz Berlina – UfU,  danas su u Zagrebu predstavile aplikaciju Pametni Zeleni Telefon. Spomenuti projekt jača komunikaciju između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti i olakšava građanima i građankama pristup procesima sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša.

Važno upozorenje HAC-a svim vozačima: Nova prometna regulacija na ulazu u Zagreb

Ovaj novi digitalni alat nadopunit će i modernizirati rad Zelenog telefona, besplatnog servisa za građane i građanke koji djeluje još od 1992. godine. Ovom prilikom Pametni Zeleni Telefon prvi put je predstavljen široj javnosti uz osnovne informacije i praktične uvide u sam projekt i aplikaciju.

Poticanje mladih

Projektni partneri se nadaju kako će ovaj alat potaknuti osobito mlade na prijavljivanje okolišnih problema jer je to putem ove aplikacije iznimno jednostavno, a čak je moguće ostati i anoniman.

„Projektna ideja postojala je već jako dugo, ali je tek Njemačka agencija za okoliš (UBA) pokazala interes da ga financijski podrži, na čemu smo iznimno zahvalni“, rekla je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.

Gradnja nove crkve u Španskom žestoko posvađala susjede: ‘Vjernik sam, ali ovo nema veze s mozgom’

„Zeleni telefon je besplatni servis za građane i iznimno smo ponosno što unatoč velikim problemima oko financiranja rada istoga ipak uspijevamo zadržati tu aktivnost te je na ovaj način i dalje unaprjeđivati“, dodala je.

Predstavljena aplikacija ”Pametni Zeleni telefon” (FOTO: Zelena akcija)

U Hrvatskoj postoji i Mreža Zelenih telefona, ukupno devet takvih servisa u raznim dijelovima zemlje, a u Zelenoj akciji planiraju ovu aplikaciju i dalje unaprijeđivati kako bi bila dostupna svim građankama i građanima u jednakoj kvaliteti kako će to sada biti moguće za Zagreb i Zagrebačku županiju, za koje područje je prvenstveno namijenjena. No ne brinite, ako prijavite problem putem aplikacije iz bilo kojeg dijela Republike Hrvatske, vrijedne aktivistkinje zagrebačkog Zelenog telefona proslijedit će ga kolegicama u drugim uredima te će se isti ipak rješavati.

Pošaljite svoje priče

 


Komentari