Ustavni sud donio odluku: Predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti kandidat na izborima

Zoran Milanović i Andrej Plenković (Foto: Vanesa Pandzic / Goran Mehkek / CROPIX)

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Mora podnijeti ostavku

Ako se, polazeći od njegovih izjava, Predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to ‘nekoliko rečenica u Ustavu’, a on to ‘vidi potpuno drugačije’. Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.

Podsjećamo, predsjednik Ustavnog suda sazvao je Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda na čijem je dnevnom redu točka – Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024., navodi se u priopćenju Ustavnog suda.

Zoran Milanović (Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

GONG upozorava

Udruga Gong pozvala je u subotu Ustavni sud da se što prije očituje o kandidaturi predsjednika Republike Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima upozoravajući da je tom odlukom nastala dosad neviđene pravna nesigurnost u zemlji.

Nakon izbora može se dogoditi situacija da se predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem, upozorava GONG u reakciji na neočekivanu Milanovićevu objavu da izlazi na parlamentarne izbore na listi SDP-a kao neovisni kandidat.

U udruzi kažu da je Milanović svojom odlukom da istovremeno nastavi obnašati predsjedničku dužnost i bude premijerski kandidat na parlamentarnim izborima ozbiljno povrijedio svoju glavnu dužnost – čuvara stabilnosti državne vlasti.

Ocjenjuju da je Milanovićevo zaobilaženje procedura, odnosno isticanje kandidature bez ostavke na aktualnu dužnost, nedemokratsko i neodgovorno prema poziciji predsjednika, koji bi trebao predstavljati sve građane.

Tomašević objavio: Vijetnamci oduševljeno podržali govore na skupu HDZ-a

Demokratske procedure

Poručuju da nepravdu i zarobljavanje institucija od strane HDZ-a ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratskim procedurama, odnosno da bi Milanovićeva najava sudjelovanja u utrci za parlamentarne izbore morala značiti i ostavku na mjesto predsjednika države.

“Koliko građani mogu vjerovati da će u ovoj zarobljenoj državi konačno dočekati vladavinu prava kada predsjednik ne želi odstupiti sa svoje dužnosti sve do pobjede na parlamentarnim izborima u koju je, po vlastitim riječima, uvjeren”, pitaju se u GONG-u.

Ocjenjuju da je Milanovićevom odlukom o kandidaturi stvoreno stanje dosad neviđene pravne nesigurnosti te su stoga pozvali Ustavni sud da se što prije oglasi.


Komentari