Uskoro na snazi nova pravila za vozače: Neki će se na ovo teško priviknuti

Promet u Zagrebu (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Svi novi automobili u Europskoj uniji od 7. srpnja 2024. godine morat će biti opremljeni nizom naprednih sustava pomoći vozačima. Odnosi se to na upozorenje o prekoračenoj brzini i crnu kutiju, a radi se o novoj uredbi EU, javlja Fenix magazin.

Jedan od ključnih novih sustava je Intelligent Speed Assistance (ISA), pametni sustav koji prati brzinu automobila i upozorava vozača kada prekorači ograničenje brzine. Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi obavijestio vozača o prekoračenju. Osim toga, ISA može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa.

Iako je ideja iza ISA sustava dobra i korisna, sustav ne ograničava brzinu aktivno niti koči automobil pa tako vozači ostaju odgovorni za vožnju. Važno je napomenuti da se ISA ne može trajno isključiti, već se može deaktivirati svaki put kada se vozilo ponovno pokrene.

@zagrebinfo Tagiraj nekoga tko je pao ispit iz prometnih propisa 🚦 #zagrebinfo #zagreb #streetinterview #auto #car #test #quiz #fy #fyp #viral #tiktok #viraltiktok ♬ original sound – zagreb.info

Crne kutije u automobilima

Također, svi novi automobili bit će opremljeni crnom kutijom koja snima podatke o nesrećama ili događajima (EDR). Nadalje, kontinuirano će bilježiti informacije o brzini, kočenju i aktiviranju zračnih jastuka, te pohranjivati podatke nekoliko sekundi prije i nakon sudara.

Pored ISA i crne kutije, nova uredba uključuje i druge sustave pomoći. Radi se o pomoći pri kočenju u nuždi, svjetlu za automatsko kočenje u nuždi, upozorenju na umor, asistentu za vožnju unatrag, upozorenju o napuštanju prometne trake i pripremi za Alcolock, novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol.


Zaključno, nova uredba EU ima za cilj unaprijediti sigurnost na cestama uvođenjem naprednih tehnologija koje pomažu vozačima u svakodnevnoj vožnji. Iako će neki vozači možda smatrati određene sustave neugodnima, dugoročno gledano, ovi sustavi mogu značajno smanjiti broj prometnih nesreća i poboljšati sigurnost na cestama.

Ne žele raditi za 1350 eura i besplatan obrok: ‘Šokiran sam što nitko ne želi raditi za ovu plaću’


Komentari