Ne žele raditi za 1350 eura i besplatan obrok: ‘Šokiran sam što nitko ne želi raditi za ovu plaću’

Hrvatski zavod za zapošljavanje (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

U Hrvatskoj, poslodavci sve češće ističu probleme s pronalaskom radnika, posebice u sektoru ugostiteljstva. Kafići i restorani suočavaju se s izazovima u pronalaženju konobara i drugih radnika potrebnih za održavanje poslovanja. No, ovaj problem nije specifičan samo za Hrvatsku; slična situacija prisutna je i u susjednim zemljama poput Srbije.

Vlasnik pekare u Pančevu, Pavle Sremčević, već mjesecima traži burek majstora. Ponuda uključuje plaću od 160.000 dinara (približno 1350 eura), rad u dvije smjene, mogućnost slobodnog vikenda i besplatan obrok. Unatoč privlačnim uvjetima, samo je jedan kandidat pokazao interes u protekla dva mjeseca, prenosi Kurir.

Sremčević ističe da su uvjeti koje nudi znatno bolji od prosjeka za početnike u pekarstvu, no izazov leži u pronalasku iskusnih radnika spremnih raditi u dvije smjene. “Šokiran sam što nitko ne želi raditi za ovu plaću. Prije deset ili dvadeset godina bih radio za ovakav novac umjesto da otvaram vlastitu pekaru”, rekao je Sremčević u razgovoru za Nova.rs.

U zagrebačkoj pekari ostali bez omiljenog proizvoda: Hitno traže djelatnike koji ga pripremaju

Teškoće posvuda

Slične poteškoće bilježe se i u drugim obrtničkim zanimanjima kao što su vodoinstalateri, konobari, keramičari, automehaničari i stolari. Potražnja za radnicima je velika, ali pronalazak odgovarajućih kandidata predstavlja izazov.


Dragan Pajić iz Stepojevca također je imao problema pri zapošljavanju slastičara, unatoč ponuđenoj plaći od 1000 eura plus bonus, jer su se na oglas javljali samo neozbiljni kandidati.

Nedostatak radnika u ovim zanimanjima može se pripisati nekoliko faktora. Mladi pokazuju slab interes za obrtnička zanimanja, a mnogi odlaze u inozemstvo gdje su plaće također visoke. Dodatno, nedostatak adekvatne opreme i podrške u obrazovnom sustavu otežava stvaranje stručnih radnika.

Radnik, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nedostatak radnika

Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije objašnjava da pekarske plaće variraju od 80.000 do 180.000 dinara, ali problem nedostatka radnika, posebno tijekom ljetne sezone, ostaje izražen jer mnogi radnici odlaze raditi u Crnu Goru ili Hrvatsku zbog boljih plaća. Pralica također ističe kako se sve manje djece upisuje u stručne pekarske škole, a mnoge škole nemaju potrebnu opremu za praktičnu obuku učenika.

Nedostatak radne snage u obrtničkim zanimanjima i ugostiteljstvu predstavlja ozbiljan izazov za poslodavce u regiji. Potrebne su hitne mjere kako bi se potaknula mlade generacije na upisivanje u strukovne škole i osigurala adekvatna oprema za njihovu edukaciju.

Bez toga, problemi s pronalaskom kvalificiranih radnika mogli bi postati još izraženiji u budućnosti.


Komentari