UMRLI U KUTU ČEKAONICE! Preminuli na hitnoj u Zagrebu, jednog mrtvog našla obitelj: ‘To nije rijetkost, dolaze nam teški pacijenti’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh dvoje pacijenata preminulo je kraljem veljače u čekaonici Hitnoj prijema. Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici, a oni su, kako doznajemo, zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema, oni su umjesto u bolnički krevet smješteni u ležeža transportna kolica.

ZAGREBAČKI LIJEČNICI UPISALI OGROMAN USPJEH: Prvi put u Hrvatskoj napravili nevjerojatan zahvat!

Prvi je pacijent preminuo u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo je beživotno tijelo navodno u jutarnjim satima otkrila obitelj čiji su članovi došli posjetiti pacijenta i pronašli ga mrtvog u čekaonici.

Samo nekoliko dana kasnije slično se dogodilo i s pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika. Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene pacijent je u ležećim transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, uočili su u čekaonici da je pacijent po kojega su došli – mrtav.

”U oba slučaja radi se o smrti pacijenata unutar 24 sata od dolaska u hitni prijem bolnice. U oba slučaja smrt kod pacijenata prvo su uočile vanjske osobe, odnosno obitelj pokojnika i zaposlenici sanitetskog prijevoza, o čemu su obavijestili osoblje bolnice”, doznajemo od upućenog izvora.

Bolnica potvrdila smrtne slučajeve

Osim toga, obitelj jednog od preminulih angažirala je i odvjetnika koji je za Zagreb.info ove navode i potvrdio. Obitelj sada traži izuzimanje medicinske dokumentacije pokojnika i video zapis s nadzornih kamera u bolnici.

Ni ravnateljstvo bolnice ove navode na naš upit ne negira. Iz Uprave Svetog Duha su potvrdili da su se oba ova slučaja dogodila, ali i da to nisu jedini slučajevi te kažu da takve situacije na Hitnom prijemu bolnice nisu rijetkost.

”Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, kirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stupnju hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine”, objašnjavaju.

Otkrili koliko je preminulih na Hitnoj

Dodaju da smrt na Središnjem hitnom prijemu nije rijetkost jer često dolaze teško oboljeli pacijenti. Otkrili su i koliko je pacijenata ove godine preminulo na Hitnoj.

”Nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku”, kažu.

A kada je riječ o dvoje pacijenata iz naše priče, za pacijenta preminulog 21. veljače navode da su zatražiloi opširna očitovanja svih prisutnih tijekom pružanja zdravstvene zaštite. ”Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije”, objašnjavaju nam iz bolnice.

PACIJENT IM PREMINUO! Optužena liječnica i dva medicinska brata

Na upit o drugom preminulom pacijentu iz doma za umirovljenike, Uprava je potvrdila da je u bolnicu dovezen kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina.

”Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13:45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo”, otkriva nam Uprava.

”Pacijenti nikada nisu prepušteni sami sebi”

Bolnica dodaje da pacijenti kojima je potreban sanitetski prijevoz isti nakon otpusta iz Središnjeg hitnog prijema čekaju u zajedničkoj čekaonici. Njoj, dodaju, sanitet ima najbliži i najbolji pristup.

”Pod neprestanim su nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, osim što ih samoinicijativno obilazi, reagira odmah i na svaki poziv”, poručuje Uprava KB-a Sveti Duh.

Svaki smrtni ishod prezentira se i analizira na jutarnjim stručnim kolegijima u svrhu utvrđivanja činjenica i daljnjeg postupanja, kažu iz bolnice i tvrde da je u oba ova slučaja liječenje provedeno prema svim pravilima struke.

”Djelatnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese”, zaključili su.


Komentari