Tisuće građana odazvalo se javnozdravstvenoj akciji na Jarunu: Beroš najavio preventivne preglede

Jarun (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je na Jarunu nazočio javnozdravstvenoj akciji “Zdravlje je prvo” koja je okupila oko tisuću građana te najavio provedbu preventivnih zdravstvenih pregleda od svibnja.

“Naša je želja poslati poruku da ne smijemo brinuti o zdravlju samo kada je Svjetski dan zdravlja nego cijelo vrijeme, tijekom cijelog života”, rekao je Beroš.

Najavio je zaokret prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti kroz nove Nacionalne preventivne programe, podizanje i razvoj zdravstvene pismenosti i zdravih navika, a na taj način i snažnu borbu protiv tihog ubojice, kroničnih nezaraznih bolesti.

Mjerenje i savjetovanje

“Preventivni zdravstveni pregledi kreću od svibnja, a timovi obiteljske medicine bit će izvan limitno plaćeni ovisno o obavljenim pregledima, što je i početak ulaska u izradu novih modela plaćanja baziranih na indikatorima učinkovitosti i kvalitete”, istaknuo je.

Na Jarunu su građani danas imali priliku provjeriti čimbenike rizika za kronične nezarazne bolesti, od mjerenja tlaka, ukupnog kolesterola, krvnog tlaka, kontrole tjelesne mase do pregleda kože i savjetovanja o zaštiti kože od sunčevog zračenja. Oko 10 posto okupljenih otkrilo je kardiovaskularne rizike i povišeni šećer.

Bilo je organizirano i savjetovanje o zdravom načinu života te važnosti ranog otkrivanja bolesti. Građani su se mogli educirati i o osnovnim postupcima oživljavanja u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a iz Ministarstva zdravstva su najavili i širenje mreže automatskih vanjskih defibrilatora.

Obaveznim pregledom otkriven veliki problem zagrebačke djece: U ozbiljnoj su opasnosti


Komentari