Obaveznim pregledom otkriven veliki problem zagrebačke djece: U ozbiljnoj su opasnosti

Djeca, ilustracija (Foto: Pexels)

Da čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol pokazuju rezultati prošlogodišnjeg pilot projekta probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred.

Liječnici smatraju da je povišeni kolesterol direktna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti. Kako bi podigli svijest o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika liječnici organiziraju dječju utrku u centru Zagreba pod nazivom “Trk! Za zdravlje!”.

Najmlađi će svoju snagu i brzinu imati prilike pokazati u nedjelju 21. travnja, na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim toga, djeca će naučiti kako se brinuti o vlastitom zdravlju te će se dobro zabaviti kroz aktivnosti za cijelu obitelj.

Simbolična utrka

Cijeli program započinje u 10 sati, dok je start utrke rezerviran za 12 sati. Sudionike utrke očekuje prigodan poklon, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem stranice utrka.com.

“Simbolična utrka od 300 metara osmišljena je tako da osvijesti roditelje, djecu i cjelokupnu javnost o ozbiljnoj ugrozi koju povišeni kolesterol predstavlja, ali i važnosti zdravih životnih navika. Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje te potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika”, navodi prof. dr. sc. Ivan Pećin, dr. med., pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb.


Probir na povišeni kolesterol od prošle se godine provodi među predškolcima, što predstavlja veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je uvela probir takve vrste. Organizatori utrke ističu da usvajanje zdravih navika može značajno smanjiti rizik i komplikacije uslijed povišenog kolesterola.

Zagreb postaje središte plesa i kulture: Stiže više od 10 tisuća plesača


Komentari