‘SKORO ME UHVATILA KAP’ Ušla u pekaru pa joj pozlilo kad je vidjela cijene: ‘Pokupila sam se i otišla u trgovinu’

Kupovina, ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Statistička agencija Europske unije, Eurostat, objavila je podatke o rastu cijena hrane. Tako se može vidjeti kako su se cijene mijenjale u posljednje dvije godine u državama članicama Unije. Nabrojani su iznosi za kruh, mlijeko, meso, sir, jaja, voće, povrće, vino, pivo ulje i mast.

Cijene hrane u Hrvatskoj tako su u prosincu 2022. bile 19.7 posto više nego u prosincu 2021., što je 1.5 % više od prosjeka Europske unije. Mađarska je rastom cijene hrane od 49.6 % u proteklih godinu dana rekorder po inflaciji, na području Unije.

Kruh je jedna od osnovnih i najviše konzumiranih namirnica u Hrvatskoj. Stoga ne čudi da je porast cijene od 32.6 posto ovog proizvoda od 2021. do 2022. udarac za prosječni hrvatski džep.

Inspekcija češljala trgovine i pekare

Uz ovo poskupljenje, Državni je inspektorat češljanjem trgovina i pekarnica otkrio kako su maloprodajne cijene pekarskih proizvoda rasle čak 15 posto. Uz već navedenih 32.6 %, zbrojem se dolazi do nevjerojatnog postotka.

“Dva dana nakon uvođenja eura skoro me uhvatila kap kad sam ušla u našu lokalnu pekaru. Cijena je baš svemu skočila 30-40 posto. Pokupila sam se i otišla u trgovinu do nje jer nisam htjela plaćati te cijene. Kruh koji sam kupovala prije eura za 1.10, sada je bio 1.60”, otkrila je za Dnevno.hr jedna čitateljica.


“Dva dana poslije primijetila sam kako su spustili nešto cijene, ali nikad se nisu vratile na onu razinu od 31. prosinca”, tvrdi.

(FOTO) ‘MRŠ, KRAVO GRADSKA’ Žestoka svađa kupaca i prodavača: ‘Pa neću davat svoju vezu za domaća jaja!’

Rekla je kako situacija i dalje nije toliko loša da bi počela kupovati manje kruha. “Ali gledam kad je na akciji u trgovini, a kupim i navečer kad je u pola cijene. To ranije nisam nikad radila”, dodaje.

Što se tiče cijena ostalih namirnica, valja istaknuti iznos svježeg punomasnog mlijeka, čiji je rast ipak manji od prosjeka Europske unije. U Hrvatskoj je cijena porasla 13.4 %, što je manje nego u susjednoj Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, ali i Njemačkoj.

Možda najtraženija namirnica, zbog tolikog skoka u cijeni, su jaja. Trenutna cijena za pakiranje od 10 komada je oko 3.20 eura.

Prema Eurostatovim podacima, njihova je cijena u posljednjih godinu dana rasla vrtoglavih 64.5 %, čime je Hrvatska jedan od rekordera. Prosjek Europske unije bio je rast od 30.2 %.

‘MENE SLOVENIJA VIŠE NE BU VIDLA ZBOG ŠPECERAJA’: Zagrepčanka došla u Brežice pa joj se smučilo od prizora!

Uz cijenu, potrošačima je izazovno pronaći i one s dužim rokom trajanja. “Gotovo da sam ih i prestala kupovati. Ne samo da su skupa, već je nemoguće naći jaja kojima je rok trajanja dulji od 3-4 dana”, rekla je za Dnevno.hr umirovljenica Pavica.

Od pića, ističe se rast cijene vina, koja je veća za 18.6 %, što je 11 % više od prosjeka Europske unije. Skuplji su i kava, čaj i kakao, i to za 16.4 %. Eurostat je zabilježio i rast cijene voća i povrća, i to za 9 i 8.8 posto.

Rast cijene mesa u Hrvatskoj u skladu je s prosjekom te iznosi 17 posto. No, nije sve tako crno. Rast cijene ulja i masti u Hrvatskoj najmanji je od svih promatranih zemalja.