SAMO TRAŽE SKLONIŠTE! Stiže period kada zmije češće zalutaju među ljude, evo što učiniti ako se susretnete oči u oči s jednom

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Dvije djelatnice jednog računovodstvenog ureda neugodno su se iznenadile kada im je na kraju radnog vremena u ured nonšalantno dogmizala – zmija. Zavukla se među registratore, a djelatnice su u pomoć pozvale Dumovec.

U svojoj objavi na Facebooku Dumovec je objasnio da se radilo o bezopasnoj zmiji smukulji, a istaknuli i jednu važnu činjenicu. Naime, osjećajući da stiže zahlađenje, zmije sada traže mjesta na kojima bi mogle provesti iduće mjesece.

O tome smo porazgovarali s ravnateljem zagrebačkog Zoološkog vrta i azila Dumovec, Damirom Skokom koji nam je otkrio u koja se mjesta zmije najviše vole zavući.

”Zmije se najčešće zavlače ispod razine tla, dakle u tunele glodavaca, procijepe između kamenja, hrpe smeća ili granja. Na takvim mjestima često se nalaze i glodavci koji su hrana, zaklon, a postoji i cijeli spektar različitih temperatura koje životinje biraju sukladno potrebama”, pojasnio je.

U kuće ne ulaze

Skok ističe i da ”zmije u principu ne ulaze u kuće ljudi, osim u slučaju pogreške ili eventualno prilikom traženja hrane ili skloništa”.

Na pitanje koje se vrste zmija u ovo doba godine najčešće mogu sresti, odgovor je – sve.

”Sve vrste zmija sada hvataju posljednje zrake sunca te traže mjesto za zimski san pa su aktivnije nego ljeti. Ne postoje vrste koje su sada aktivnije od drugih”, kaže Damir Skok.

Foto: Facebook/Azil Dumovec

A u slučaju da na zmiju naiđete, bilo u prirodi ili unutarnjem prostoru, upute su jasne – ne uznemiravajte ju.

”Najbolje je zmiju što manje uznemiravati, probati poslikati kako bi se vrsta kasnije mogla determinirati te nazvati Dumovec. Svako uznemiravanje zmija, poput hvatanja ili pokušaja ubijanja životinje, obično završava ugrizom zmije kojoj je, osim bijega, to jedini način obrane. Ukoliko zmije ne uznemiravamo, nemamo razloga za brigu”, poručuje ravnatelj azila.

Ipak, ima nešto što i ljudi mogu učiniti kako bi u nadolazećim danima pomogli zmijama koje su korisne za okoliš. Skok kaže da izbjegavanje paljenja hrpa granja i vegetacije koje predstavljaju dobra mjesta za zimski san životinja tijekom zime pomažu većoj stopi preživljavanja zime za cijeli niz životinjskih vrsta poput glodavaca, zmija, guštera i velikog broja kukaca.


Komentari