Kao šef Fonda za obnovu spominje se Radimir Čačić, pitali smo ga ima li istine u tome: Razgovarao sam s različitim ljudima

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nakon ostavke Damira Vanđelića na mjesto ravnatelja Fonda za obnovu od potresa, u medijskom prostoru pojavilo se nekoliko imena potencijalnih nasljednika. Jedno od njih je Davor Filipović, a novo, drugo – je Radimir Čačić. I dok Filipović na upit portala Zagreb.info nije htio komentirati kuloarska nagađanja o vlastitom imenovanju, Čačić je spremno pristao na razgovor i otkrio nam je li spreman preuzeti ovu zahtjevnu funkciju i kakav bi profil kandidata, po njegovom mišljenju, to uopće trebao biti.

Arhitekt, poznat kao buldožer

Kao osobu koja je u stanju pokrenuti kompleksan posao obnove, upravo Radimira Čačića je u današnjem tekstu 24sata apostrofirao novinar Boris Rašeta.

”Čovjek koji je za tri godine, prema obećanom planu, izgradio autocestu, najveći projekt u Hrvata od stoljeća sedmog. Poznat kao buldožer, savladao bi opstrukcije u Vladi – bez Plenkovićeve blagonaklonosti od tog posla nema ništa, a Čačić mu je saveznik – pogurao bi obnovu, a – imajući na umu veličinu pothvata – pokrenuo i novi ciklus u Hrvatskoj, koji bi povećao BDP. Čačić je arhitekt i sigurno bi osmislio urbanističku rekonstrukciju centra Zagreba, za čime glavni grad vapi”, piše Rašeta.

Dodaje kako bi, ”povrh toga, Čačić dobro surađivao i s Tomislavom Tomaševićem, čiji mu je svjetonazor blizak”.

”Hoće li Plenković ponuditi tu funkciju čovjeku koji je u debeloj sjeni i neiskorišten? Uspjeh Zagreba bio bi i uspjeh Hrvatske, pokretanje kola iz gliba, jer bi se s milijardama iz obnoviteljskih fondova pokrenuo nevjerojatan zamašnjak. Bio bi to možda tako potrebni hrvatski New deal…”, navodi Rašeta.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Čačić spreman sudjelovati, ali ne operativno

Je li bilo ponuda, pitali smo u glavu samog Čačića, premijerovog pouzdanog koalicijskog partnera.


”Riječ je o dugoročno ključnoj funkciji i o poslu čija realizacija traje barem desetljeće, pogotovo ako se na potres gleda kao na ozbiljnu i veliku razvojnu šansu, a često se to kod pametnih politika tako i radi. To je šansa da grad promijeni vizuru, prioritete, da nastanu blokovi. Potrebno je i nužno da to radi ne samo dobar menadžer, nego menadžer s dokazanim iskustvom u tom konkretnom segmentu”, započinje Čačić pa nastavlja:

”O temi ravnatelja Fonda za obnovu sam razgovarao s različitim ljudima, ali moji prioriteti su više političkog karaktera. Bavim se i razvojnim projektima, ali ipak primarno politikom, a u slučaju Fonda za obnovu politike treba najmanje”.

Znači li to da bi ipak odbio ponudu, Čačić odgovara:

”Spreman sam sudjelovati u savjetodavnom segmentu ili nekom drugom segmentu, ali ne i operativno. Razgovarao jesam o tome kakav bi profil kandidata bio dobar, ali ne mogu reći više od toga”.


Komentari