JESTE LI ZNALI? Fascinantna legenda o Črnomercu: Što naziv kvarta ima sa zloglasnim mesarom?

Zagreb je prepun fascinantnih povijesnih priča, jedna od njih svakako je ona povezana sa Črnomerecom, naseljem smještenom na sjeverozapadnom području Zagreba.

Črnomerec je ime potoka i starog sela na zapadnjoj strani nekadašnje gradske općine, a spominje se još u davnom srednjem vijeku.

Zapis iz 1631. godine otkriva da je Črnomerec već tada ima 13 naseljenih kuća, a cijelo područje današnjeg kvarta pripadalo je pod folnegiju Vrhovec.

Stara i malo poznata zagrebačka legenda povezana je uz ime ovoga naselja, Črnomerec prema njoj ime duguje vlasniku mesnice, od kojega su građani strahovali tolerirajući mu to što im meso važe odokativnu, uglavnom na njihovu štetu.

Po Zagrebu se tada govorilo da mesar “črno meri”, pa se s vremenom taj izraz ustalio i među ljudima.

Gradska četvrt osnovana je Statutom Grada Zagreba u prosincu 1999.godine, dok je u prethodnom ustrojstvu postojala općina istog imena. Prema podacima iz 2011.godine površina četvrti je 24,33 kilometra kvadratna, dok u kvartu živi gotovo 40 tisuća ljudi.

Među povijesnim znamenitostima spominje se srednjovjekovna utvrda Medvedgrad na brdu iznad Lukšića, kao i Rudolfova vojarna s konca 19.stoljeća. Inače, glavni pravac javnog prometa prema centru grada, odnosno tramvajska pruga izgrađena je 1910-te godine.

Znate li tko je Jura Klinčić? Demon iz Ilice koji je proganjao Zagrepčane, a posebice je volio jedne žrtve


Komentari