Znate li tko je Jura Klinčić? Demon iz Ilice koji je proganjao Zagrepčane, a posebice je volio jedne žrtve

Foto: Blaga i misterije

Možda nikada niste čuli za Juru Klinčića, no vjerojatno ste prošli pokraj njega. Jura Klinčić legendarni je demon koji je proganjao mnoge Zagrepčane a bio je i gospodar svih vještica u Zagrebu.

Bio je dežurni krivac za sve tuče i suše, pomore stoke i bolesti, ukratko sve nedaće koje su zadesile građane. Prema legendi dozivali su ga sami građani pričajući o čaranju i vješticama. Jedan od rijetkih zapisa o njemu datira iz 1704. sa suđenja vješticama Jagi Cestarki i Margareti Krnzar.

Osim što su priznale da su vještice rekle su i kako “Jura Klinčić iz Zaprešića, kmet gospona Čikulina, također coprnik i da je nad vsem coprnicam gospodar ter im je nosil pit”. Nesretne žene su spaljene 29. ožujka 1704. na Zvezdišću, kako se nekada nazivao početak Tuškanca, a ako je vjerovati legendi, Jura je netragom nestao.

Priču o Juri Kličniću, uresivši je detaljima i nezaobilaznom pričom ponovo je oživio Željko Zorica u knjizi Usnuli čuvari Zagreba.

“Živjela tako, u Zagrebu gradu, davne godine 1704., dva čovjeka – Franz Stančić i Leopold Pejačević – oba dobra kao kruh. Šećući šumom, Franz je čuo cvilež i provirio iza stabla. Neću ni pokušati opisati što je vidio….Stvor je imao krupnu glavu začinjenu ušima nalik šišmišovim krilima, koja je bila nasađena na trup sabijen kao u grbavca. Iz trupa su mu izrasle ruke nalik na lopate. Jadnik ih je prekrižio na koljenima zureći u svoje, žestoko ulijevo iskrenuto stopalo, koje je bilo uzrok boli i cviljenja.

Bijaše to Jura Klinčić, zagrebački demon, vještac i čarobnjak. Franz se sažalio nad demonom, učvrstio mu nogu udlagom, te ga odnio do njegove kuće. “‘Gospodaru, ja, Jura Klinčić, kažem ti, ako ikada ustrebaš pomoć, dođi po mene. Pomoći ćemo ti”. Franz se tek kasnije, premećući događaj u svojim mislima, začudio: “Što li je Jura mislio govoreći u množini?“, dio je priče u Usnulim čuvarima Zagreba.

“Nakon 15 godina, Franzovo imanje pgodile su nedaće. Patke se davile u potoku, trava sušila, usjevi propali, krave se probijale rogovima. Tada se Franz sjetio Klinčića, pronađe ga i izjada mu se. Idućeg dana Franca je probudila dreka iz njegovog dvorišta, a kada je ustao u dvorištu je vidio susjeda Leopolda kojemu se glava se nalazila tamo gdje mu je trebala biti stražnjica.

“Franz, dragi, evo priznajem sve pred tobom. Ja sam taj koji ti je davio patke i ubijao krave, palio travu i usjeve. Bio sam zavidan tvojoj sreći i uspješnosti. Činilo mi se da te nikada neću stići. Oprosti mi, Franz, oprosti!”. Franz se nasmija, razumjevši sad što je Jura Klinčić mislio govorivši u množini. Ta on je bio čuveni demon, vještac čarolija o kojemu su kmetovi o sajmenim danima toliko razglabali. Gospodar svih vještica i malih demona. Kako se smijao, tako mu se srce stvrdnjavalo, i na kraju prozbori: “Pođi Leopolde u miru kući i zaboravi na sve. Ja ti pomoći niti mogu niti želim.” Uskoro je čuo kako je Leopold umro od gladi, ne mogavši jesti s glavom smještenom na mjestu zadnjice. Sva mu je hrana ispadala iz usta”, opisuje se u knjizi.

Foto: Blaga i misterije

Lik Jurice Klinčića i dalje živi na zgradi u ilici 31 gdje je postavljena njegova kamena glava. Kako pišu Blaga i misterije, pri gradnji kuće u Ilici 31, daljnji je rođak Franza Stinčića dao izraditi portret zaštitnika obitelji Jure Klinčića i postavio ga na pročelje kuće.

Poznata ‘copernica’ u Zagrebu otkrila kako je pravila vještičju mast: Umorila bi i „uzela” dijete iz utrobe, kuhala u velikom kotlu…

Komentari