JEDNO OD NAJTRAŽENIJIH ZANIMANJA: Evo koliko domaći influenceri zarađuju od svake objave

Foto: Unsplash

Nema društvene mreže na kojoj nema i – influencera. Zadnjih je godina njihova popularnost u znatnom porastu, a često javnost svjedoči njihovim usponima i padovima, a neosporna je i njihova uloga u marketinško-prodajnom smislu, dok im je društveni utjecaj sve veći.

Prema podacima Influencer Marketing Huba koje prenosi Europski parlament, ”influencer marketing” postao je jedan od najpopularnijih i najučinkovitijih oblika online marketinga. Od 2019. godine njegova se globalna tržišna vrijednost više nego udvostručila, dosegnuvši 13,8 milijardi američkih dolara u 2021. godini, a u usporedbi s 2016. godinom ta je vrijednost porasla za 700 posto.

Isti izvor navodi i da više od 50 posto europskih poduzeća koristi društvene medije, a u nekim je zemljama taj udio dosegao gotovo tri četvrtine svih poduzeća. To je zato jer su oglašivači shvatili da potrošači više vjeruju preporukama prijatelja, poznanika i općenito osoba, nego oglasima koje viđaju u raznim medijima pa su počeli angažirati influencere, odnosno osobe koje mogu utjecati na poslovne i druge odluke zbog svojega ugleda, položaja ili veza te čije mišljenje i djelovanje imaju određenu težinu.

Kako se postaje influencer?

Influencerom se može postati na razne načine, a to zanimanje polako dobiva i formalnu notu, iako službeno još uvijek prepoznato. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) kažu da Nacionalna klasifikacija zanimanjam prema kojoj se vodi evidencija zaposlenih osoba i slobodnih radnih mjesta, ne uključuje zanimanje influencera.

Ipak, u privatnom se sektoru influencanje kao zanimanje počinje polako probijati. Tako je zagrebačko Veleučilište Edward Bernays u Zagrebu prošle godine pokrenulo program Influencer Academy u trajanju od tri mjeseca. Program nudi sadržaje iz područja osobnog brendiranja i imidža, planiranja i produkcije sadržaja te upravljanja digitalnim projektima.

Foto: Unsplash

Ivan Pakozid s Bernaysa objašnjava da smisao obrazovanja influencera nije da oni postanu profesionalci samo zbog sebe i samopromocije, već da nauče poslovni kontekst u kojemu rade te da nauče biti poslovno odgovorni.

Dodao je i da kreiranje sadržaja za društvene mreže ne obuhvaća samo fotografiranje i objavljivanje sadržaja koji će nekome biti zabavni. Za to su, kaže, potrebna znanja i vještine kao u bilo kojoj drugoj djelatnosti.

Djelatnost influencer i “prosječna plaća”

S obzirom na to da ne postoji jasno definiran zakon koji se tiče isključivo influencera, često se porezna obveza za reklamiranje utvrđuje kao dohodak od samostalne djelatnosti ili kao drugi dohodak, objašnjeno je na stranicama tvrtke ”Confida Croatia – Tax Audit Consulting”.

Još jedan mogući odabir je i utvrđivanje dohotka prema pravilima dohotka od samostalne djelatnosti. U tom je slučaju influencer dužan prijaviti se u registar poreznih obveznika, evidentirati sve svoje primitke primljene u novcu i naravi, voditi porezne knjige, ali i evidentirati izdatke koji su izravno povezani sa stjecanjem primitaka.

Ako nije osiguran prema drugoj osnovi, influenceri mirovinsko i zdravstveno osiguranje moraju regulirati kroz slobodno zanimanje i plaćati doprinose. Obvezno je i podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak, a nakon prve godišnje prijave moraju se plaćati i mjesečne predujmovi poreza na dohodak na temelju dohotka ostvarenog u prethodnoj poreznoj godini.

Zarada ovisi o nizu čimbenika

Može se zaključiti da zarada u tom slučaju ovisi o broju pregleda tog sadržaja, piše Confida Croatia. Na temelju broja pregleda pružatelj internetskih usluga određuje naknadu za objavljeni sadržaj.

Primjerice, do 10.000 pregleda nema nikakve naknade, od 10.000 do 50.0000 pregleda naknada iznosi jedan određen iznos, a od 50.000 do 100.000 još veći iznos i tako dalje. Osim toga, zarađuje si i od reklama koje se plasiraju, a dio zarade se prepušta influenceru čiji je sadržaj privukao posjetitelje, objašnjavaju iz Confida Croatije.

Pakozid pak kaže da je o prosječnoj plaći teško govoriti te da ona varira od osobe do osobe, ali i ovisi o puno čimbenika, kao što je vrsta objava ili sadržaja koji se stvara, prosjeku industrije, dosegu ili broju pratitelja kojeg influencer ima, ali i sezonalnost pojedinih tema u odnosu na specijalizaciju influencera.

“Na razini Hrvatske može se govoriti o prosjecima od nekoliko stotina do dvije tisuće kuna po objavi”, rekao je Pakozid.


Komentari