Grad masovno zapošljava: Do kraja godine trebaju 300 novih ljudi, saznajemo i zašto

Gradsko poglavarstvo (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Osim u gradskim poduzećima poput Zagrebačkog holdinga i ZET-a, Zrinjevca naveliko se planira zaposliti i u zagrebačkoj gradskoj upravi.

Grad zapošljava: Traži se 14 novih djelatnika u nekoliko različitih odjela

Pregledom Glasnika Grada Zagreba od početka rujne ove godine zamijetili smo veliki rast u traženom broju zaposlenika u odnosu na njen početak. Gradska uprava, inače, trenutno broji blizu 3000 djelatnika.

Kad je prvi put objavljen Plan prijma u gradsku službu za 2023. godinu, planirano je na neodređeno zaposliti 127 djelatnika, no u lipnju je izmjenama dokumenta ta brojka podignuta na 210 da bi sada, po posljednjoj verziji plana objavljenoj 5. rujna, plan bio zaposliti 301 osobu.

Zgrada Gradske uprave, foto: Wikimedia Commons

Potražnja sve veća

Riječ je, dakle o više od dvostruko većem povećanju u odnosu na početak godine te 91 djelatnik u odnosu na lipanj, a kad se usporede brojke s prošlom godinom, potražnja je još veća. Krajem 2022. godine, naime, plan je bio zaposliti samo 102 zaposlenika.


Kako je Grad objavio i popis potrebnih zaposlenika po pojedinim gradskim uredima, možemo zamijetiti i gdje su se najveće promjene dogodile.

Zagrebački holding zapošljava: Traže puno radnika, evo koliku plaću nude

Najviše se novih djelatnika traži u Gradskom uredu za obnovu, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne poslove, njih čak 88 u odnosu na prije sedam mjeseci, kada je Plan prvotno objavljen. Stručna služba Gradske uprave traži devet puta više djelatnika, s njih četiri na 13.

Prometni redar, ilustracija (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Zamjena umirovljenih ljudi

Čak 21 više djelatnika u odnosu na ranije u godini traži se u Uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, 12 više u Uredu za obrazovanje, a veliki skok se, primjerice, vidi i u potrebama za djelatnike u Uredu za javnu nabavu te onom za upravljanje imovinom.

ZET traži čak 50 vozača tramvaja: Plaća je veća od 1100 eura, ali postoji kvaka

Raspitali smo se u Gradu zašto se odjednom traži toliko više djelatnika, a oni su nam potanko odgovorili. Započeli su s informacijom da su od lipnja 2021., kad su došli na vlast, smanjili broj radnih mjesta u gradskim uredima za 246.

Dio novih radnih mjesta je, naglašavaju, popunjavanje onih koji su otišli u mirovinu ili napustili posao zbog drugih razloga, a objasnili su i zašto povećavaju broj zaposlenika u nekim gradskim uredima.

Obnova, ilustracija (Foto: Vlado Kos / CROPIX)

Tko će rješavati žalbe

Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove  popunit će se prvenstveno komunalnim redarima čije su zapošljavanje najavili još ranije. Zapošljavaju se i prometni redari koji moraju paziti na nepropisno parkirana vozila i obavljati druge poslove u njihovom opsegu.

Iskusni radnici razotkrili oglase za posao na koje se ne javljaju: ‘To su znakovi da neće biti dobro’

U Stručnoj službi Gradske uprave zapošljava se više ljudi, nastavljaju, jer je potrebno rješavati veći broj žalbi i drugih upravnih postupaka.

“Povećanje je, između ostalog, i posljedica povećanog priljeva poslova, ponajprije zbog vođenja žalbenih postupaka i zastupanja u predmetima novčane pomoći za roditelja odgojitelja i službeničkih odnosa te plaćanja pristojbi i predujmova u sudskim postupcima”, objašnjavaju.

Trebaju nekog da im rješava upravne postupke (Ilustracija, Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Trebaju ljude za EU projekte

Gradski ured za obrazovanje dodatna radna mjesta namjerava popuniti osobljem koje će se pozabaviti obnovom i širenjem kapaciteta u školama i vrtićima te sportskih objekata, u što se namjerava uložiti 300 milijuna eura.

“Ova ulaganja su bez premca i ne mogu se provesti bez proširenja ljudskih kapaciteta.”, dodaju u Gradu uz napomenu da trebaju i ljude koji će pripremati projekte koje financira Europska unija.

Na vrhuncu toplinskog vala Zrinjevac kosi travu: ‘Rade i u najtežim uvjetima kako bi se sve vratilo u normalu’

“U Izmjenama Plana prijma u službu u gradska upravna tijela za 2023. Gradski ured za financije i javnu nabavu nije iskazao povećanje broja izvršitelja, već je iskazani broj izvršitelja dio Plana prijma u službu za gradska upravna tijela koji je prethodio predmetnim Izmjenama Plana prijma, a odnosi na popunjavanje radnih mjesta na kojima se obavljaju poslovi javne nabave”, kažu u Gradu.


Komentari