Iskusni radnici razotkrili oglase za posao na koje se ne javljaju: ‘To su znakovi da neće biti dobro’

Posao (Foto: Pixabay)

Svatko tko se ikada javljao na oglas za posao u Hrvatskoj doživio je svakakve ponude poslodavaca. Nije tajna da često spominju razne “pogodnosti” koje su prosječnom radniku u potpunosti nebitne.

“Dinamično radno okruženje”, “ugodna atmosfera”, “kolegijalan tim” i slično, samo su neki od “benefita” koje poneki poslodavci često vole isticati.

“Koji je vama najdraži”

Sada je na društvenoj mreži Reddit osvanula rasprava u kojoj je jedan korisnik objavio popularnu sliku klauna koji stavlja šminku na lice, uz natpise koji prikazuju izraze koje često možemo vidjeti u oglasima za posao, poput “Nudimo atraktivna primanja, brojne pogodnosti i prijateljsku radnu atmosferu”. “Koji je vama najdraži?”, upitao je korisnik koji je objavio sliku.

Ova objava brzo je privukla pažnju korisnika Reddita, koji su komentare ispunili raznim pogodnostima na koje su navikli kod ovakvih oglasa za posao. Slika klauna postala je simbolična reprezentacija neprofesionalnih i iritantnih oglašavanja poslova koja su postala sveprisutna u potrazi za zaposlenicima.

Pa tko to ima: Novi podaci tvrde da je itekako porasla prosječna zagrebačka plaća

“Redovna primanja kao plus”

Iako se čini da se ovakve “pogodnosti” koriste kako bi privukle radnike, mnogi su svjesni da su iste često samo zavoj za nedostatak konkretne financijske kompenzacije i pravih radnih uvjeta. Oglasima za posao s prijetvornim “benefitima” dodaje se šarenilo koje zamagljuje stvarnu sliku posla.

Uz sve ovo, ova diskusija na Redditu podsjeća nas da je važno biti kritičan prema oglasima za posao i postaviti pitanja o stvarnim uvjetima rada prije nego se odlučimo. Možda će ovakvi humoristički prikazi potaknuti poslodavce da budu iskreniji i transparentniji u svojim ponudama, a radnicima pomoći da donesu bolje odluke o svojoj karijeri.

“Ne znam kako je u HR ali u BiH vole dodati “Redovna primanja” kao plus”, napisao je jedan korisnik., dok drugi ističu kako nije rijetkost da su se susretali s izrazom “Mi smo obitelj”.

Prosječna plaća 2200 eura: Ovaj poslodavac je u Hrvatskoj za poželjeti

“Obiteljska atmosfera”

Uistinu, čini se da najviše korisnika smeta izraz o obiteljskoj atmosferi u firmi. Tako je jedan korisnik napisao “Svi su odvratni ali najjači mi je ‘mi smo obitelj”.

“Sve ovo drugo je corpo-speak za šugavu plaću, al “obitelj” automatski predstavlja psihološko i fizičko zlostavljanje”, napisao je korisnik.

Mnogi u komentarima ističu kako je nevjerojatno da poslodavci u kriznim vremenima za poslove koji zahtijevaju veliku količinu odgovornosti nude “mizerne plaće”, koje rijetko dosežu iznose veće od 750 eura, a istovremeno očekuju da će radnik zbog posla zanemariti sve obiteljske i izvan-poslovne obveze, jer eto, “firma je ipak prva obitelj”.

Foto: Pixabay (ilustracija)

“Dinamična atmosfera = toliki je kaos da ni sami ne znamo od kud krenuli. Fleksibilno radno vrijeme = radiš od 9 do 9. Stimulativna radna okolina = proklinješ sve od Bella do Cerna koji su izmislili telefon i internet jer đubre ne staje. Mogućnost rada od kuće = sad te i doma j*bu..

Skraćeno, napiši što se radi i cca plaću. Buzzwordsi su prvi znakovi da neće biti dobro”, napisao je još jedan korisnik.


Komentari