(FOTO) Mladi prosvjedovali protiv stručnog osposobljavanja, Vlada nije dala da se spoje na struju: ‘Ja sam ustvari loš Hrvat, neda mi se čistiti tuđa sranja’

FOTO: Zagreb.info

Inicijativa ‘Vrijedim više’ koja za cilj ima utjecati na politike zapošljavanja mladih, ukidanje SOR-a te povratak pripravništva.

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) uvedeno je 2012. godine Zakonom o poticanju zapošljavanja. Na samom početku ove mjere, mladi su primali naknadu od svega 1600 kn te im nisu bili plaćeni putni troškovi. Do 2017. godine SOR je prošao kroz niz promjena te je konačno naknada porasla na 2620 kn. Bez obzira na blage pomake unutar same mjere, stručno osposobljavanje još uvijek je izvor nezadovoljstva mladih.

Vezano uz SOR javili su se brojni problemi, to je nezadovoljstvo mladih preraslo u inicijativu Vrijedim više. Inicijatori su za petak 15. rujna u 17:30 sati organizirali prosvjed na Trgu svetog Marka za ukidanje ove mjere i povratak pripravništva.

>>> Zašto mediji šute? Hrvatska izlazi na ulice protiv izrabljivanja mladih

“Mjere aktivne politike zapošljavanja ne bi smjele ovako tretirati nikoga, a pogotovo ne mlade! One ne bi smjele destimulirati otvaranje radnih mjesta i gurati mlade u siromaštvo i nesigurnost. 

Pozivamo zato:

  • sve one koji na su na SOR-u ili su ga već odradili
  • one koje izlazak na tržište rada tek čeka
  • (nitko se neće izboriti za vas osim vas!)
  • one kojima to što nemaju uvjete za SOR otežava pronalazak posla i/ili polaganje stručnih i majstorskih ispita
  • i sve oni koji znaju što znači vrijediti više i misle da mladi moraju u Hrvatskoj vidjeti svoju budućnost

Dosta nam je mantre da moramo biti zahvalni što imamo šansu da nas se potplaćuje. Ne tražimo ništa drugo osim da potpore zapošljavanju idu k tome da nas se doista zaposli!” poručili su inicijatori na Facebook stranici događaja.

Vrijedim više inicijativa je koju su pokrenuli Mreža mladih Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata.

>>> Stručno osposobljavanje: Državne ustanove iskorištavaju besplatnu radnu snagu?

Prosvjed mladih

Prosvjednici su se na Markovom trgu počeli skupljati u 17:30, a puštali su simbolične pjesme poput We don’t need no education i Should I stay or should I go.

Ogorčeni mladi na prosvjed su došli držeći u rukma brojne transparente s kreativnim porukama Vladi koje potvrđuju poražavajuće stanje u državi.

“Ja bih na godišnji u Njemačku, a ne na bauštelu”, “SOR – samo oderi radnika”, “2 struke, jednu moraš birati, jer SOR možeš samo jednom imati?”, “30e su nove 70-e”, “Vrijedim više u Irskoj”, “Za mlade nema zime, promijenili ste trgu ime”, “Mi se ne sjećamo Tita već samo korupcije i mita”, “Osjećam vezu jer nemam vezu”, “SOR me je s(m)orio”, “Hvala za EU, sad imam gdje pobjeći”, “2620 razloga protiv SOR-a”, “Na mladima Irska ostaje”, “Na mladima Njemačka ostaje” samo su neki od transparenata mladih, koji su “prisiljeni” otići jer im njihova država ne daje razlog da ostanu.

‘SOR je loša mjera, želimo pvoratak pripravništva’

Prije uvodne riječi prosvjed su započeli bubnjanjem i fućkanjem u znak protesta.

“Mi želimo živjeti od svoga rada, to je naš cilj. Stručno osposobljavanje za rad bez radnog odnosa diskriminira mlade, omaložava mlade obezvrjeđuje njihov rad. SOR je loša mjera koja ne potiče zapošljavanje, zato danas tražimo da se SOR ukine,

“Prije svega tražimo povratak pripravništva. To znači da svaka osoba na svom prvom radnu mjesto dobije ugovor o radu i dobije plaću, a ne nekakvu socijalnu naknadu. Mi mladi tražimo radnička prava.”

“Mi nismo sretni s 15 kuna po satu. Dragi saborski zastupnici, mi smo ovdje jer su vaše politike otjerale mlade u Irsku i Njemačku. Stručno osposobljavanje postalo je jedini ulaz na tržište rada. Je li to normalno? Je li normalno da nakon završene škole radimo za minimalac? Je li normalno da nam govore da naš rad apsolutno ništa ne vrijedi? Naravno da nije, nije normalno!

Gospodine ministre, moja mater vas traži i uzalud pita kada će me prestati hraniti, prati mi robu i davati mi novac za kavu. Od vaše mjere samo barijere. Nećemo takve mjere!”

‘Tko tu koga… ne cijeni?’

Okupljenima se obratila arhitektica Dubravka, koja je ukazala na apsurd protiv kojeg se mladi danas bore.

“Ja sam Dubravka i po zanimaju sam arhitektica. Odradila sam stručno osposobljavanje prije nekoliko godina i trenutno sam sretno zaposlena. Kada smo moji kolege i ja upisivali fakultete, poput geodezije, građevine i arhitekture, bili smo optimistični, no onda se dogodila gospodarska kriza. Mjera stručnog osposobljavanja za rad činila se jedinim izlazom.

Njima poslodavac isplaćuje plaće, a nama država isplaćuje troškove u visini od 2620 kuna. Ovo je apsurd. Moji i vaši roditelji, bake i djede, porezni obveznici plaćaju kako bi netko treći dobro zarađivao od našeg besplatnog rada. Svi imaju pravo na besplatnu radnu snagu i onda još i još besplatnih radnika.

Hrvatsko gospodarstvo se oporavlja od krize. Osobno mogu reći da posla danas ima, ima i poslodavaca koji plaćaju radnike, međutim, još je više onih koji iskorištavaju ovu mjeru.  Što su mladi dobili od ove mjere? Drušvo kaže da smo nezadovoljni jer dok neki ne dobivaju plaću, mi barem dobivamo minimalac. Država šalje poruku da naše obrazovanje i znanje ne vrijede.
Tko tu koga… ne cijeni?” zapitala se Dubravka, čiji je govor također bio popraćen ovacijama.

‘Ne možemo planirati obitelj i biti mladi punom smislu te riječi’

Maturant Vinko iz Škole za cestovni promet također je održao govor.

“Ovdje sam jer želim poručiti da smo spremni za tržište rada, ne trebaju nam mjere osposobljavanja. Čemu ako imamo praksu u školi? Želimo školstvo koje će nas osposobiti za rad. Odabrali smo borbu za svoja prava umjesto bijega u Njemačku i Irsku.

Želimo svoja prava ovdje i sada. Želim ostati u Hrvatskoj nakon visokog obrazovanja, kao i mnogi, ali u Hrvatskoj u kojoj mladi nisu na minimalcu, u kojoj mladi imaju sva radnička prava. Želim ostati u zemlji u kojoj vladajući preuzimaju odgovornost i rješavaju probleme. Mi nismo samo statistika. Kada su mladi na minimalcu, kada su nam oduzeta radnička prava, jedino nam preostaje da izađemo na ulice. Zato smo ovdje danas.

SOR se katkad spominje kao mjera kojom ćemo biti konkurentni na tržištu rada. Konkurentni tako da nas se izderesiralo da je biti na bolovanju nešto loše? Zato vladajućima poručujemo jedno veliko “ne”! Tražimo plaću za život, ne za luksuz. Sramotno je da ne možemo nakon završnog i visokog obrazovanja živjeti od svoje plaće.

Kažete da vam je bitna demografska slika Hrvatske? Počnite se brinuti o mladima pa ćete i vidjeti neke rezultate. Predlažem da prva mjera bude ukidanje SOR-a. Mi ne možemo planirati obitelj, ne možemo biti mladi u punom smislu te riječi i zato želimo da se počnu brinuti o našoj mladosti. Mi nismo tiha masa, možemo i želimo utjecati na odluke”, kazao je Vinko.

‘Diplome stoje neupotrebljive’

“Na HZZ-u su me uvjeravali da budem strpljva, da će se sve promijeniti, a promijenilo se to da se pojavilo 9 famoznih mjera koje ne odgovaraju nikome. Uložili smo vrijeme i novac da sad ne možemo raditi u struci. Pišemo ministarstvu, medijski se eksponiramo, prosvjedujemo…

Najlakše je prebacivati krivnju. U ime naše inicijative ja vam odgovorno tvrdim, kažem, uvjeravam vas – nema druge mjere za nas starije od 30, a nama je svaki dan dragocjen. Zbog toga smo ovdje i podržavamo ovaj prosvjed, nadamo se da će se ova nepravda ispraviti.

“Diplome sada stoje neupotrebljive. Zašto kažnjavamo one koji žele više? Ovo je naša zajednička inicijativa, ovo je naša zajednička borba. Svatko ima svoju priču.”

Prosvjed je podržao i Milan Tomičić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

“Pozdravljam vas u ime Sindikata umirovljenika Hrvatske, šaljem pozdrave i podršku. Ovaj je prosvjed prema našoj ocjeni legitiman i opravdan.”

Mladi

Elizabeta iz Iloka, bivša SOR-ovka, pozitivka i blogerica napisala je pjesmu Mladimir, koju su izvele Marija i Ema.

“Dobro odgojen, nasmijan i iskren, 28-godišnjak Mladimir, od milja zvani Mladi, ulazi u prostoriju, dio je fokus grupe. Na upit ‘Tko si ti?’ baca pogled na pod, nešto se u njemu slomilo. Diže glavu i progovara: ‘Prema statistici, ja sam netko tko će se osamostaliti oko 33. Ja sam dio generacije. Kažu da smo neiskusni, nesposobni i pasivni. Da, vidim, često bacani u koš s natpisom ‘društveno smeće’. Ruku na srce, ponekad se to smeće i reciklira. Iako su to zahvati masivni.

Ali od probranog se otpada prave figurice koje pleše i pjevaju – ‘SORry…’ Ostatak se otpada transportira deportira van ili otapa, dio stišće zube dok se iz dana u dan bori jer se boji, dok cijeli sustav gori, a onaj Bieber i Boga smori.

No, kako to mislite, gospodine Mladi?

Pa, ja sam dio statistike, objekt lingvistike, interesna skupina, društvena lupina. Što biste vi odabrali za prigodnu tezu? Vidite, ja sam netko na kome svi vole provoditi anamnezu i sa svime što o meni znaju vrlo često zaboravljaju omogućiti mi prostor za gospodariti vlastitim resursima, svim talentima i vrlinima, željom, voljom i ostalim bonusima prije nego li i sam završim na smeću.

Žao mi je što se tako osjećate, gospodine Mladi, ali sigurno je nekome stalo, netko brine za sreću.

‘Baš i ne. Ne, doista, Ja sam vam samo jako dobra reklama za šport, zabavu i modu. Ja sam ono što političarima treba. Ja sam mali, preslatki, crno-žuti daždevnjak koji se po cijele dane sunča na suncu. Jer mladima ništa drugo ni ne treba. Daj im komad nacrtanog neba i uhvati dobro njihovu sliku kako bi je stavio na svačiji Android.

Iako me nitko ne pita ‘kako si’ a da to doista i misli, ja sam samo humanoid. Imam ja osjećaje i pod ovolikim stresom pucam lako. Ja sam dio generacije koja se lupa dlanom u čelo na pitanje poput SOR-a, kurikularne reforme, cijelog tog razvlačenja stambene nepolitike, imigrantske krize, nezapošljavanja, poreza na nekretnine, društvene letargije, čak i paralize.

“Ovo će zvučati čudno, ali ja sam ustvari loš Hrvat. Da. Meni se zbilja, zbilja, zbilja neda čistiti tuđa sranja. Ja sam muž, otac, kralj. Moja cura žena, majka, kraljica.. Samo što ja nisam otac, ona nije majka, ni nećemo to skoro ni biti jer djeca ne idu na baterije. Nismo kralj ni kraljica jer kao loš Hrvat i loša Hrvatica, tek smo zupčanici cijele te mašinerije, jedne vrlo loše karoresije. Samo što bez i najmanjeg zupčanika cijeli se taj mehanizam ruši.

Što biste onda rekli nekome iz vaše generacije?

E, pa… Prije nego li još jedan savršeno ispravan zupčanik završi u smeću i prije nego na njega krenu izlijevati figurice dok si za kamere popravljaju frizurice, ne moraš biti dio ove stagnacije. Razmisli, informiraj se, djeluj, uključi i da si moćan već jednom zaključi. Drugi su kreirali svijet za nas, ali mi kreiramo svijet za naše buduće generacije. Ne čekaj do neke sljedeće registracije da netko odluči kako ne vrijediš ništa.

Ovo nije igra ‘šalji dalje’. Shvati, bez nas sve staje. U tebi je snaga, i u tebi, u tebi, i u tebi, i u tebi, i u tebi, i u meni… u nama je snaga i mi smo živa sila, jači smo od nekoliko loše složenih automobila

I još nešto, Kada ti taj isti sklop nalaže da šutitš, sjediš mirno, budeš tište, sjeti se da nisi dobar koliko misliš… bolji si i vrijediš puno, puno više.”

Vlada nije dala da se spoje na struju

Mladi su jednoglasno potvrdili da – vrijede više i zaključili da su prava uvijek izborena, nikad poklonjena.

Ovo, kazali su, nije kraj njihove borbe već početak.

Budući da im Vlada nije dala da se spoje na struju, nisu mogli puštati pjesme, stoga su jednoglasno vikali: “Nećemo SOR!” okrenuti prema Hrvatskom saboru.

“Zašto ga nećemo? Jer vrijedimo više! Mladi vrijede više!” poručili su okupljeni za kraj prosvjeda.

 

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info


Komentari