ŠOK U KAIRU: Hrvatska izgubila protiv Argentine, ovaj poraz na Svjetskom prvenstvu će dugo peći

Foto: Profimedia

Hrvatska je doživjela težak poraz i pretrpjela je neugodan udarac u borbi za četvrtfinale Svjetskog prvenstva za rukometaše u Egiptu. Argentina je u drugom kolu drugog kruga u Kairu slavila s 23:19, čime je udaljila naše reprezentativce od prolaska dalje. Argentinci su nas ovom pobjedom prestigli na ljestvici. Sada su oni drugi i imaju bod više od Hrvatske uoči posljednjeg kola u kojem će Argentinci ići na Katar, dok naše reprezentativce čeka jako težak zadatak protiv Danske, aktualnog svjetskog prvaka.

HRVATSKA – ARGENTINA 19:23

Argentinci su na početku susreta nakon izgubljene lopte naših pobjegli u kontru, a zabio je Ignacio Pizarro. Bolja vijest je da su naši protivnici odmah dobili isključenje, dobio ga je Moscariello, no Argentina je zabila i s čovjekom manje, opet je strijelac bio Pizarro. Naš loš početak donio nam je i minus od 3:0 nakon samo tri minute.

Federico Pizarro je sa srednjeg vanjskog povisio na 4:0 za Argentinu. Lino Červar je već morao pozvati ‘time-out’, prvi put je ušao i crijevnom virozom iscpljeni Ivan Martinović, a Sebastian Simonet donio je Argentincima 5:0 u šestoj minuti.

Hrvatskoj ne ide ništa. Prošlo je već 10 minuta bez našeg gola, a glavobolje su pojačali neiskorišteni ‘zicer’ Zlatka Horvata s krila i izgubljena lopta dok je Marin Šego probao baciti u kontru. Napokon smo zabili tek poslije 10 i pol minuta igre, kada je Ivan Čupić s hrvatskim igračem više s desnog krila smanjio na 5:1.

Hrvatskoj bi moglo pomoći već treće isključenje Argentinaca na ovoj utakmici, a sredinom prvog poluvremena pomogao je i sedmerac iz kojeg je Čupić donio približavanje na 6:2. No, Federico Pizarro je s igračem manje povisio na 7:2, obrana je veliki problem.

Argentina ima problem s kriterijem crnogorskog sudačkog dvojca, dobili su i četvrto isključenje, a Čupić je svojim trećim golom približio Hrvatsku na 7:4. Marin Šipić pridružio se zabivši za smanjenje na 7:5, a Igor Karačić doveo nas je na samo gol minusa, 7:6.

Argentinci su na ulasku u posljednjih 10 minuta prvog poluvremena ponovno došli do daha. S dva gola u nizu povisili su na 10:7, gurajući Hrvatsku u nove probleme, no nezaustavljivi Čupić odgovorio je zabivši dvaput zaredom u smanjenju na 10:9.

Hrvatska je odmah potom dobila i svoje prvo isključenje, a Argentinci su to iskoristili za povećanje na 11:9. Čupić je iz sedmerca ‘utrpao’ svoj novi gol, smanjio je na 11:10 u situaciji u kojoj su naši protivnici ponovno s čovjekom manje. Drugo isključenje zaradio je Martinez Cami, ali nažalost za našu reprezentaciju, ubrzo je isključen i Martinović. Nakon njegovog prekršaja, Fernandez je iz sedmerca zabio za 12:10.

Luka Šebetić zabio je za 12:12, u posljednjoj minuti prvog poluvremena napokon smo stigli i do izjednačenja. Poslije obrane Ivana Pešića, tih 12:12 ostalo je na poluvremenu. Mogli smo i do vodstva, ali nije prošao ‘cepelin’ za našu prednost.

PRIJE UTAKMICE – PROBLEMI

Uoči utakmice, glavna priča u hrvatskom taboru bila je crijevna viroza koja je najviše pogodila Ivana Martinovića, a dosta ju je osjetio i Domagoj Duvnjak.

Drago Vuković je u najavi utakmice u studiju RTL-a otkrio da je razgovarao s Martinovićem i da je hrvatski reprezentativac proveo puno vremena na WC-u. Borba sa želučanim problemima ga je zasigurno jako iscrpila i treba vidjeti hoće li ovog puta moći pomoći suigračima.

Situaciju je pred kamerama RTL-a uoči početka dvoboja opisao i pomoćni trener Hrvoje Horvat.

‘Liječnička služba bila je najzaposlenija, crijevna viroza je poharala ekipu. Najgore je prošao Martinović koji je imao i temperaturu, obavili smo test na COVID, test je bio negativan i on je u sastavu’, rekao je Horvat, ističući da je Martinović dobio zeleno svjetlo i želi igrati, a zbog toga je i u konkurenciji za nastup.

‘Argentina zna biti nezgodna hrvatskoj reprezentaciji. Mi imamo plan, Argentinci će sigurno biti protiv tog plana. Mi bismo trebali nametnuti ritam i doći do toga kroz defanzivu, a ono žele u tranziciju da ne moraju napadati našu postavljenu obranu. Želimo agresivnost u obrani, tu trebamo pokazati moć’, veli Horvat.

Govoreći o napadu Argentinaca, pomoćni trener u stožeru hrvatske reprezentacije istaknuo je da će naši protivnici najvjerojatnije htjeti širiti našu obrambenu zonu i doći do mogućnosti da Pizzaro i Simonet igraju ‘jedan na jedan’.

U hrvatski sastav je uoči Argentine ušao Marin Šipić, a izašao je Ilija Brozović, što je Horvat pojasnio riječima da Šipić može dati više u napadu. U obrani se računa na pomoć koju daju Josip Šarac i Halil Jaganjac, dvojica mlađih aduta u hrvatskoj momčadi.

Kada spominjemo Hrvatsku i Argentinu u rukometu, mnogima je prva asocijacija utakmica na početku SP-a 2003. u Portugalu, na kojem su hrvatski igrači kasnije otišli do naslova. Argentinci su na početku tog turnira slavili s 30:29, a nadajmo se da će rezultat dvoboja koji nas čeka biti puno veseliji.

Hrvatska se na svjetskim prvenstvima susrela s argentinskom reprezentacijom još dva puta, oba puta s uvjerljivim pobjedama, 2005. u Tunisu i ’11. u Švedskoj.


Komentari