VRIJEME BASEBALL KLUBA ZAGREB TEK DOLAZI: ‘Kvalitetnih igrača je sve više, a prepoznaju nas i u SAD-u’

Facebook

“Europske i američke klupske organizacije su prepoznale potencijal igrača ove regije, te se sve više igrača iz Hrvatske poziva na trening kampove u funkciji selekcije za profesionalne angažmane”, kazao je predsjednik baseball kluba “Zagreb”, Tomislav Špehar.

Mnogi Zagrepčani nisu ni svjesni kako je njihov grad dom jednom od najuspješnijih i najtrofejnijih klubova u Hrvatskoj. Riječ je o baseball klubu “Zagreb”, klubu s tradicijom dugom gotovo 35 godina koja njeguje kulturu ovog sporta kojeg kao svetinju štuje gotovo polovina ukupnog stanovništva SAD-a, što bi drugim riječima značilo oko 160 milijuna ljudi. No, zbog drugačijeg sportskog podneblja koje natkriva prvenstveno nogomet, košarku i rukomet, ovaj atraktivan i dinamičan sport nikada nije doživio svoju slavu u Hrvatskoj.

Razgovarali smo s predsjednikom baseball kluba “Zagreb”, Tomislavom Špeharom, koji nam je otkrio sve čari ovog sporta, upoznao nas s bogatom poviješću koja krasi ovaj dugovječni zagrebački klub, ukazao nam kako je baseball zapravo vrlo perspektivan i zanimljiv sport namijenjen svim generacijama, te kako zaslužuje puno više pažnje nego što mu je trenutno poklonjeno.

Možete li nam u kratko opisati povijest kluba, tko ga je osnovao, u kojoj ligi ili međunarodnim natjecanjima sudjeluje, koliko članova ima, gdje se održavaju treninzi, koliko trofeja imate?

Baseball klub “Zagreb” osnovan je 1982.godine. Privučeni atraktivnošću igre, grupa mladih Zagrepčana odlučuje krenuti stopama već osnovanih klubova u Hrvatskoj, BK “Nada” iz Splita (1975) i BK “Donat” iz Zadra (1980), i osniva prvi klub u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Od osnivanja pa do danas kroz Klub su prošle stotine i stotine članova, a danas on broji u svim dobnim kategorijama više od stotinu aktivnih igrača i na desetke ostalih članova. Oni najmanji počinju sa 8 godina i grade svoj put do seniorske momčadi u kojoj danas nema igrača koji nije počeo aktivno igrati barem od 12-te godine. Kada biste bilo kojeg člana Kluba pitali zašto je odabrao upravo baseball i zašto je još uvijek u Klubu, odgovorio bi vam da je užitak igre i pobjede glavni motiv igranja baseballa, a da je motiv svakog člana prijateljstvo koje vlada između svih članova Kluba.

Klub postiže niz rezultata koji ga danas svrstavaju na sam vrh najuspješnijih hrvatskih baseball klubova u seniorskoj konkurenciji, te nižim dobnim kategorijama. Rad s djecom oduvijek je bio zadovoljstvo i imperativ, pa usprkos svim nedaćama kroz ratne godine, jedini zadržavamo kontinuitet toga rada. Danas su djeca postala seniori, članovi uprave i veterani. Kroz sve godine postojanja oslanjali smo se na vlastite snage u izgradnji Kluba, pa tako i današnjeg igrališta. Oduvijek smo željeli pravo baseball igralište što je i najvažnije za ljepotu i sigurnost igre. Organizacijom Kupa pobjednika kupova 1998. otvorile su se mogućnosti realizacije dugo sivanog sna jer izgradnju baseball igrališta podupire poglavarstvo Grada Zagreba.

Što biste istaknuli kao najveću prednost ili zanimljivost kod ovog sporta?

Netipičan sport za ovo podneblje, ali upravo zbog toga vrlo privlačan i egzotičan. Neke od vrlo zanimljivih činjenica su sljedeće:

– Ljudska ruka bez ikakvih pomagala izbacuje lopticu brzinom oko 150km/h.

– Okruglom palicom pokušava se udariti okrugla loptica.

– Svaka pozicija specifična je za sebe (ima ih 9).

– Od malih nogu radi se na zajedništvu, jer ipak ovo je timski sport gdje pojedinac ne može napraviti puno.

– Budući da konstantno podižemo razinu kvalitete baseballa, putovanja po turnirima izvan RH su neizostavan dio tog paketa. To su samo neke od zanimljivosti koje donosi ovaj sport.

Baseball klub Zagreb
Baseball klub Zagreb

Kako biste opisali perspektivu baseballa u Hrvatskoj?

Perspektiva baseballa u Hrvatkoj je obećavajuća, i to iz par razloga:

– U svakom većem baseball centru u Hrvatskoj (Zagreb, Karlovac, Varaždin, Split), započeta je lokalna školska liga, prije svega nižedobnih kategorija, koje su temelj kvalitetne seniorske reprezentacije.

– Broj aktivnih igrača, a pogotovo kvalitetnih igrača zadnjih je godina u konstantnom porastu.

– Europske i američke klupske organizacije su prepoznale potencijal igrača ove regije, te se sve više igrača iz Hrvatske poziva na trening kampove u funkciji selekcije za profesionalne angažmane

U americi je vrlo popularan, koja je razlika između hrvatskog i američkog baseballa, je li intenzitet treniranja i natjecanja isti i može li se od baseballa živjeti u Hrvatskoj?

Što se tiče pravila između “hrvatskog” I “američkog” baseballa nema razlike. Intenzitet treniranja i natjecanja je neusporediv, puno više je treniranja, odricanja i natjecanja na američkoj strani. Budući da je to njihov nacionalni sport jako su velika ulaganja u sam razvoj sporta. Mi pokušavamo razvijati i popularizirati baseball koliko god nam situacija u Hrvatskoj to dopušta. Danas bi se u Hrvatskoj od baseballa moglo živjeti kratkoročno, kao profesionalni igrač samo dok igrate, dok kao trener možete razmišljati o dužim stazama.

Baseball klub Zagreb
Baseball klub Zagreb

Sport je sam po sebi veoma zanimljiv i dinamičan, Hrvati vole takve sportove, ali baseball kod nas nažalost nikada nije stekao preveliku popularnost, što mislite koji je razlog tomu i kako bi se baseball mogao dodatno populizirati?

Budući da baseball u Hrvatskoj spada u egzotične sportove koji su slabo medijski popraćeni automatski se teško može probiti kao takav. Naravno naša želja i volja je što više raditi na tome da se ta slika promijeni, no isto tako teško je dobiti bilo kakav televizijski termin na televizijama budući da utakmice nemaju vremenskog ograničenja i znaju trajati po 2 do 3 sata u prosjeku. Dugoročan plan poularizacije baseballa su školske baseball lige koje se organiziraju svake godine za zimi u dvorani, a u od proljeća do jeseni na otvorenom. Kroz nekoliko turnira učenike se upoznaje sa igrom i uvodi ih se u čaroban svijet baseballa.

Kako se klub financira, preko grada, sponzora, članova i je li financijski stabilan?

BK Zagreb financira se iz dotacija – namjenskih sredstava Grada Zagreba (za igralište) i SSGZ (za natjecanje i potpora za rad klub), donacija fizičkih i pravnih osoba, sponzorstava koja su također uglavnom namjenska, te članarina. Članarinu plaćaju svi članovi kluba, svi igrači i svi članovi uprave. Tako je već preko 30 godina. Važan doprinos je i volontiranje velikog broja članova Kluba, ali i drugih tzv. Prijatelja kluba.

I dok su dotacije i sponzorska sredstva uvijek ovisni u želji i mogućnostima trećih, članarine su naš pouzdani izvor sredstava koji nam daju stabilnost i neovisnost, ali što je još bitnije pokazuju da smo ono što bi svaka udruga trebala biti, neprofitna organizacija sa ciljem promicanja i razvoja baseballa. Zajedništvo i solidarnost nas čini jednim od rijetkih klubova koji isti kakav je danas postoji preko 30 godina, nismo nikome dužni i ne tražimo od nikoga previše.

Baseball klub Zagreb
Baseball klub Zagreb

Tko sve može trenirati baseball? Trebaju li potencijalni bejzbolaši zadovoljavati neke fizičke ili čak psihičke uvijete kako bi trenirali?

Baseball mogu trenirati apsolutno svi. Dobnih ograničenja nema. Dosta je važno krenuti s treniranjem u što ranijoj dobi, 7-8 godina, zbog razvoja motorike to jest, specifičnih pokreta bacanja. Ukoliko ste i stariji od navedene dobi uvijek se možete upisati i krenuti sa treniranjem u pripadajućoj kategoriji. Razlike između dječaka i djevojčica nema sve dok se ne dođe u period puberteta gdje se djevojčicama preporuča softball, tako da mogu i djevojčice trenirati ukoliko imaju želju za igranjem baseballa.

Primate li klub stalno nove članove i što biste poručili potencijalnim novim bejzbolašima?

Naravno uvijek primamo nove članove u bilo koje doba godine. Budućim polaznicima bih poručio: Dođite i isprobajte zašto jednom kada zaigrate baseball, ostajete doživotno i ponovno se vraćate svako proljeće udariti, baciti i uhvatiti lopticu. Svako je dijete ima svoje mjesto u ekipi, dovoljno je da to – želi. Sport nije samo za najbolje. Svi se trebaju baviti sportom, uživati i igrati se. Pa ako jednom postanu najbolji – neka!

Baseball klub Zagreb
Baseball klub Zagreb

>>> O ‘ZAGREBAČKIM BULDOZIMA’ TEK ĆEMO SLUŠATI: ‘Stvaramo uvjete za osnovati Hrvatsku lacrosse reprezentaciju!’


Komentari