O ‘ZAGREBAČKIM BULDOZIMA’ TEK ĆEMO SLUŠATI: ‘Stvaramo uvjete za osnovati Hrvatsku lacrosse reprezentaciju!’

Zagreb Bulldogs

”Klub isključivo financiraju njegovi njegovi članovi, izuzev NK Trnje koji su nam izašli u susret prilikom najma terena i pojedinih entuzijasta koji kupe naše majice”, ispričali su nam dečki iz Lacrosse kluba Zagreb Bulldogs.

Ljubitelji dinamičnih i atraktivnih sportova, ne znamo jeste li svjesni da vam se pred nosom igra jedna od najpopularnijih momčadskih sportova na svijetu, lacrosse. Naime, u Zagrebu već nekoliko godina aktivno djeluje Lacrosse klub Zagreb Bulldogs. Ekipu je stvorila nekolicina entuzijasta i zaljubljenika u ovaj fenomenalan sport i u svega četiri godine rapidno dogurala do međunarodnih natjecanja. Razgovarali smo s predsjednikom LK Zagreb Bulldogsa, Matejom Bodulom, koji nam je otkrio sve čari ovog sporta, ali nas je uputio i u problematiku s kojom se bore otkako su osnovali klub.

Možete li nam u kratko opisati povijest kluba, tko ga je osnovao, u kojoj ligi se natječe, igra li kakva domaća, međunarodna ili regionalna natjecanja, koliko članova ima, gdje trenirate, kakva su pravila?

Sami počeci lacrossea u Hrvatskoj sežu u ne tako daleku 2011. godinu u kojoj je par entuzijasta u suradnji s Europskom lacrosse federacijom započelo trenirati i promovirati lacrosse u Zagrebu. Izvorna ideja je bila polako prikupljati ljude, sredstva i uvjete za adekvatan rad, ali zbog velikog interesa za ozbiljnijim radom, klub je počeo održavati ozbiljne pripreme i povremeno sudjelovao na manjim regionalnim turnirima ili utakmicama (Beograd, Pečuh, Ljubljana). Jedna od najvažnijih događajnica u povijesti kluba dogodila se u ljeto 2013. godine dolaskom velike količine donirane opreme iz SAD-a.

Uz pomoć te opreme klub je bio u mogućnosti privući još više članova, a samim time i započeti redovitija sudjelovanja na natjecanjima. Klub se treuntno natječe u regionalnoj (CELL) ligi i austrijskoj (OLL) ligi, a u planu je na proljeće započeti i skraćenu domaću ligu u suradnji s novonastalim klubom u Varaždinu. Nakon dugog lutanja po zagrebačkim livadama i javnim površinama, klub je u suradnji s NK Trnje omogućio svu potrebnu infrastrukturu za provođenje redovitih treninga i utakmica, neovisno o vremenskim uvjetima, što je još jedan veliki korak unaprijed za razvoj lacrossea u Hrvatskoj, a što je vidljivo i iz broja članova koji je stalno u porastu, te trenutno je sve bliži brojci trideset.

Što biste istaknuli kao najveću prednost ili zanimljivost kod ovog sporta?

Lacrosse je izrazito dinamičan i atraktivan sport, stoga ne čudi njegov nadimak „najbrži sport na dvije noge“. Za razliku od većine sjevernoameričkih sportova, jedna lacrosse utakmica traje poprilično kratko (4x15min), ali zato se u tih sat vremena gotovo isključivo čiste igre mogu vidjeti brojni atraktivni potezi, golovi ili udarci. Sve u svemu pravi užitak za bilo kojeg gledatelja ili zaljubljenika u dinamične sportove.

Kako biste opisali perspektivu lacrossea u Hrvatskoj?

Od samih početaka ideja je bila stvoriti uvjete kako bi se u što skorijoj budućnosti mogao započeti adekvatan rad s mlađim dobnim kategorijama. Trenutno smo na najboljem putu da zadovoljimo zadane uvjete, te se nadamo kako će upravo nadolazeći mlađi uzrasti biti u budućnosti nositelji hrvatskog lacrossea. Ujedno, u suradnji s nekoliko lacrosse stručnjaka iz SAD-a koji imaju hrvatske korijene, intenzivno radimo na stvaranju uvjete za pokretanje Hrvatske lacrosse reprezentacije.

Klub financira grad ili?

Klub isključivo financiraju njegovi njegovi članovi, izuzev NK Trnje koji su nam izašli u susret prilikom najma terena i pojedinih entuzijasta koji kupe naše majice, sve ostalo sami financiramo. Kao što to biva u hrvatskom sportu, i to nije samo naša priča nego svih alternativnijih sportova, primoreni smo sami se snalaziti i iz svojeg džepa sve platiti.

Zagreb Bulldogs
Zagreb Bulldogs

Sport je sam po sebi veoma zanimljiv i dinamičan, hrvati vole takve sportove, kako ga popularizirati?

Hrvatska javnost je generalno skeptična prema svim sportovima koji su atipični za ovdašnju sportsku kulturu, tako da od samog početka imamo veliku prepreku u vidu rušenja uvriježenih stereotipnih mišljenja pojedinaca koji donose zaključke o sportu samo zato što nikada nisu čuli za njega. No, većina, jednom kada proba ili jednom kada vidi lacrosse ostane oduševljena dinamikom i intenzitetom kojim se igra, te odmah nestaju sve prvotne predrasude. Sport je ionako najsličniji hokeju na ledu, a svi smo svjedoci Medveščakovog nevjerojatnog uspona unazad par godina i koliko je unaprijedio hokej u Hrvatskoj, stoga svi ili barem velika većina ljubitelja hokeja u lacrosseu mogu pronaći sve ono što ih toliko privlači i u hokeju.

Trebaju li potencijalni lakrosaši zadovoljavati neke fizičke ili čak psihičke uvijete kako bi trenirali?

Na ozbiljnijoj razini igre lacrosse je iznimno zahtjevan, a samim time igrači moraju zadovoljavati određene fizičke uvjete, no u Hrvatskoj je lacrosse amaterski sport, iako određena fizička sprema je preporučena, dobro baratanje štapom i generalna tehnička potkovanost, može jednako puno značiti kao i savršena fizička sprema.

Imate li i žensku ekipu?

Imamo nekoliko zainteresiranih cura koje su već odradile nekoliko treninga, ali čekamo da ih se još skupi kako bi mogli adekvatnije treninge odraditi. Isto, ovim putem pozivamo sve cure koje su zainteresirane ili voljne probati da nas kontaktiraju na Facebook stranici ili na mail [email protected]

U americi je vrlo popularan, koja je razlika između hrvatskog i američkog lacrossea?

Golema, nije uopće potrebno navoditi razlike u financiranju i kulturi sporta između nas i njih, no na igračkoj razini postoji razlika. Američki način igranja se poglavito bazira na učenju šablona kretanja i akcija kojima će se probiti protivnička obrana ili zaustaviti protivnički napad, dok mi volimo inzistirati na više slobodnijoj igri. Iako je to i zbog našeg slabijeg shvaćanja taktičkog aspekta igre, poanta igranja je da se svi zabave, a ograničavati igrače rigidnim šablonama ubija cijelu zabavu.

Što biste poručili potencijalnim novim članovima?

Svi su dobrodošli!


Komentari