Što se događa u Dinamu? Odluka o smanjenju plaća nije dobro sjela igračima!

Nenad Bjelica (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Nogometni klub Dinamo donijeli su odluku kojoj će se igračima i stručnom stožeru smanjiti primanja zbog novonastale situacije s koronavirusom. Hrvatska nogometna liga kao i sve ostale lige u Europi su suspendirane pa klubovi moraju tražiti rješenje kako se održati ‘na životu’.

Specifična je situacija u Hrvatskoj jer profesionalni sportaši nisu zaposlenici kluba već su samostalni obrtnici koji moraju uplaćivati doprinose. Iz tog razloga, igrači nisu obavezni prihvatiti ovakve mjere kao što je to slučaj njihovih kolega u inozemstvu.

Iako cijela priča oko smanjivanje plaća ima smisla zbog situacije s koronavirusom, klub se odlučio na čelu sa sportskim direktorom Zoranom Mamićem sastati s igračima kako bi postigli dogovor. U ime igrača predstavnici su kapetan Arijan Ademi, Emir Dilaver i Mario Gavranović te u ovom trenutku nisu prihvatili smanjenje ugovora.

Trener Dinama Nenad Bjelica svoj je razgovor sa sportskim direktorom odradio putem telefona te također nije pristao na smanjenje ugovora.

Kako sada stvari stoje, neki bi igrači mogli napustiti klub i potpisati za druge klubove. U slučaju raskida ugovora, oni ostaju i bez dijela koji je predviđen da dobiju a to su dvije trećine plaće.

Dinamo bi s oduzimanjem plaća ili ne, mogao normalno funkcionirati. Naime, Skupština kluba je u 2018. i 2019. godini prikaza čak 81 milijun kuna neto dobiti. Doduše, dio financijskog problema dolazi iz 2017.godine kada je klub morao rashodovati 112 milijuna kuna bruto.

Dinamo ipak može mirnije ući u ovo razdoblje jer su dobili novac od transfera Danija Olma u RB Leipzig i još trebaju dobiti postotak trasfera Rrahmanija u Napoli.

Isto tako, prema Skupštini Dinama, proračun kluba s Maksimira iznosi otprilike 50 milijuna eura godišnje. Najveća stavka u tom proračunu sadrže izlazne transferi.

Nastavak prvenstva još uvijek je pod velikim upitnikom te se ne zna nastavak sezone. Također, uprava kluba ne može u ovom trenutku znati hoće li mi stići zakazane uplate rate za transfere Benkovića u Leicester City te Šunjića u Birmingham City.

Uprava i igrači trebaju imati više razumijevanja jedno za drugo jer svakako nikome ne odgovara trenutačna situacija u kojoj se svi nalazimo. Koronavirus hara Hrvatskom i svijetom te bi trebali pronaći zajednički jezik u ovim teškim trenutcima.


Komentari