Luka Modrić danas na sudu: Nagodio se i platio milijun eura da izbjegne zatvor?

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Zajedno sa suprugom Vanjom Luka Modrić danas će odgovarati na optužbe za utaju poreza.

Luka se sa suprugom mora pojaviti na sudu pored Madrida, točnije u mjestu Alcobendas, gdje će pred sucem odgovarati na optužbe tužiteljstva da su prevarili poreznu upravu za 870.728 eura. Luka i Vanja optuženi su da su u Luksemburgu osnovali fiktivnu tvrtku Ivano S.A.R.L. koja je pod krinkom da upravlja imidžom Modrića zapravo služila za utaju poreza.

Ono što može brinuti Modriće jest činjenica da za poreznu prijevaru veću od 120 tisuća eura španjolski zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do pet godina. Teško je za očekivati da će Modrić i supruga doista u zatvor, no moglo bi doći do nagodbe prema kojoj bi Luka vratio neplaćeni iznos i platio novčanu kaznu te dobio uvjetnu kaznu zatvora, dakle onu prema kojoj ne bi išao u zatvor, ali bi bio opomenut da će u slučaju novog prekršaja tamo i završiti.

Prema pisanju El Munda Modrić se navodno već dogovorio sa sudom i uplatio oko milijun eura kako bi izbjegao kaznu.

Identičan slučaj imao je Modrićev suigrač, Brazilac Marcelo, koji je 2013. godine optužen da nije uplatio poreznoj upravi 490.917 eura. Marcelo je priznao krivnju, uplatio traženi iznos te se nagodio. Zanimljivo, upravo isti istražni sudac koji se dogovorio s Marcelom vodi isti slučaj i s Modrićima.

Što se tiče Modrićevog “zamajavanja” zakona, španjolsko državno odvjetništvo navodi kako je Modrić sa ženom Vanjom prepustio prava na tvrtku Ivano S.A.R.L. te su tako nezakonito stekli 290.990 eura prve godine, pa 579.738 eura godinu dana kasnije. Modrić je pak sklopio ugovor s tom tvrtkom koja će mu isplaćivati naknade po 25 posto, i to 5 godina nakon što prestane igrati nogomet, zatim 25 posto 5 godina nakon te uplate, i tom dinamikom još sljedećih 10 godina.

 


Komentari