NEDOVOLJNO NAGRAĐENI? HOO zahtijeva povećanje novčanih nagrada osvajačima medalja

FOTO: zagreb.hr

HOO predlaže da se iznosi državnih novčanih nagrada vrate na razinu 2009.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uputio je Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prijedlog za povećanje novčanih nagrada za osvajače olimpijskih medalja i izmjenu Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.

Važećom uredbom, državna novčana nagrada za osvajače zlatne medalje u pojedinačnom sportu iznosi 104.000 kuna, a za člana momčadi 85.000 kuna. U razdoblju od 2004. do 2009. godine visina naknade iznosila je za zlatnu medalju osvojenu na olimpijskim i paralimpijskim igrama 208.000 kuna u pojedinačnim, odnosno 169.000 kuna u momčadskim sportovima.

Iznosi su 2010. godine značajno smanjeni. HOO predlaže da se iznosi državnih novčanih nagrada vrate najmanje na razinu onih isplaćivanih do kraja 2009. godine.

Vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša, a naročito osvojene olimpijske medalje od velike su vrijednosti i značaja za Republiku Hrvatsku, njen poticajan razvoj i promidžbu u svijetu. Međutim, novčane nagrade koje se osiguravaju hrvatskim olmpijcima za osvojena odličja višestruko manja u odnosu na one koje dobivaju njihove kolege s olimpijskih postolja iz drugih zemalja”, stoji u dopisu Vladi i resornom ministarstvu koji potpisuju predsjednik i glavni tajnik HOO-a, Zlatko Mateša i Josip Cop.

Hrvatska je do sada u Riju osvojila pet medalja i ima osigurane još najmanje dvije bronce što ove Igre čini najuspješnijim u hrvatskoj povijesti. Zlatne medalje u Riju osvojili su Sandra Perković (disk), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), Josip Glasnovic (trap), a srebra Tonči Stipanović (Laser) i Damir Martin (samac). Brončanu medalju su osigurali boksač Filip Hrgović te Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470.

Komentari