FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ DINAMA ŠOKIRA: Modri unatoč Ligi prvaka u gubitku od čak 49 milijuna kuna

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ta je informacija, o poslovanju Dinama, bila prešućena kada je direktor Tomislav Svetina nedavno imao izlaganje i stanju u klupskoj blagajni.

Financijski podatci GNK Dinama pokazuju kako je dugogodišnji prvak Hrvatske, unatoč igranju u Ligi prvaka, prošlu godinu završio s gubitkom nešto manjim od 50 milijuna kuna. Ta je informacija, o poslovanju Dinama, bila prešućena kada je direktor Tomislav Svetina nedavno imao izlaganje i stanju u klupskoj blagajni. No, portal Nogometplus objavio je detaljno financijsko izvješće koje donosi zanimljive podatke o gubitcima u klubu i to nakon što se oko Dinama stvorila slika najboljeg “poduzeća” u Hrvatskoj koje gotovo nikada ne posluje s gubitkom. To je barem bila Mamićeva doktrina.

Svetina je tako u svojemu izlaganju istaknuo kako je Dinamo ima operativnu dobit od tri milijuna kuna, no kada se pregleda ukupno stanje rashoda i prihoda brojke su izrazito negativne. Direktorovo predstavljanje financijskog izvješća opasno mirisalo na amaterizam, a i sama cifra od tri milijuna kuna dobiti nije se baš činila uvjerljivom jer je to “kikiriki” u nogometnom svijetu.

Aktiva GNK Dinama

Ipak, kako kažu svi dostupni podatci, računica je i više nego jednostavna. Dinamo je lani ostvario prihode od ukupno 247.414.533 kune, a ukupni rashodi iznosili su 296.597.113 kune. Spomenimo i kako su rashodi povećani za 40-ak posto u odnosu na godinu ranije jer nastup u Ligi prvaka puni blagajnu, ali je isto tako i prazni dodatnim troškovima. Najveća stavka u aktivi jest nematerijalna imovina, u kojoj se proknjižuje vrijednost igrača koji imaju ugovor s Dinamom. Iznost te cifre je gotovo 266 milijuna kuna bruto. No, nakon amortizacije, ona je umanjena za 127 milijuna kuna i iznosi oko 140 milijuna kuna.

screenshot/youtube
screenshot/youtube

Pasiva GNK Dinama

Tablice pasive pak kazuju kako Dinamo ima gotovo 282 milijuna kuna obveza, nešto više od 174 milijuna kuna ide na kreditne obveze, a nešto više od 107 ide na rashode poslovanja. Valja istaknuti kako je klub u istoj tablici već iskazao i 20.4 milijuna kuna prihoda iz budućih razdoblje. No, nerazjašnjeno je misli li se tu na novac što ga klub ove godine treba dobiti od Grada, sponzora ili transfera igrača koji bi se trebali provući ove godine.

Vlastiti prihodi, očajni!

Dinamo je lani iz vlastitih izvora proknjižio tek 4.717.262 kuna, a već treću godinu za redom bilježe gubitke. Na koncu 2014. godine bilježio se manjak od 90.4 milijuna kuna, a godinu ranije završili su s manjkom od osam milijuna kuna. Nešto povoljnija bila je tek 2012. godina, kada se također igrala Liga prvaka, ali troškovi tada nisu bili ni približno visoki kao danas.

Pravo je pitanje koliki bi gubitak bio i što bi bilo s Dinamom da se prošle godine nije plasirao u Ligu prvaka koja je donijela gotovo 130 milijuna kuna. S druge pak strane možda je ovo i jedan od razloga zašto je vrijednost kluba, koji bi navodno uskoro trebao biti privatiziran, tako niska. Klub je inače procjenjen na 30-ak milijuna eura.


Komentari